
Zdravija verzija omiljene namirnice: Jednostavni recepti za proteinski kruh

Proteinski kruh postaje sve popularniji odabir za one koji paze na prehranu, žele povećati unos proteina ili traže zdraviju alternativu klasičnom kruhu. Za razliku od kupovnih opcija koje mogu sadržavati aditive i manje kvalitetne sastojke, domaći proteinski kruh nudi potpunu kontrolu nad onim što unosite. Osim što je hranjiv, pomaže u izgradnji mišića i produljuje osjećaj sitosti, može biti izuzetno ukusan i iznenađujuće jednostavan za pripremu. Zaboravite komplicirane pekarske tehnike; uz nekoliko osnovnih sastojaka, možete sami ispeći kruh koji će vas oduševiti teksturom i okusom, a savršeno će se uklopiti u vaše prehrambene ciljeve.
U nastavku donosimo tri jednostavna recepta za ovu nutritivno bogatu namirnicu, pogodna za različite ukuse i prehrambene potrebe.
Brzi proteinski kruh s grčkim jogurtom
Ovaj recept idealan je za one s malo vremena. Bez kvasca i dizanja, gotov je za manje od 30 minuta, uključujući pečenje! Možete ga peći i u fritezi na vrući zrak (na 140°C). Savršen je za sendviče, kao prilog juhama ili čak kao baza za proteinski francuski tost. Čuvajte u hermetičkoj posudi do 3 dana.
Sastojci:
- 200 g integralnog pšeničnog brašna (ili glatkog za mekšu teksturu)
- 1 ½ čajne žličice praška za pecivo
- 200 g gustog grčkog jogurta (s minimalno 5% mliječne masti za najbolji okus i teksturu)
- Prstohvat morske soli (po želji)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. U zdjeli temeljito pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte gusti grčki jogurt – važno je da ne bude rijedak "grčki tip" jogurta kako tijesto ne bi bilo previše mokro. Miješajte kuhačom ili rukama dok se tijesto ne počne formirati; trebalo bi biti mekano i lagano ljepljivo, ali podatno. Ako je previše ljepljivo, dodajte malo brašna, a ako je presuho, malo jogurta. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu i vrlo kratko ga premijesite. Podijelite na 4 jednaka dijela i svaki oblikujte u kuglicu ili plosnatije pecivo. Posložite na lim i pecite 20-25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju. Ostavite da se ohlade barem 15 minuta prije posluživanja. Svaki kruščić (pecivo) sadrži otprilike 9.7 g proteina.
Jednostavan proteinski kruh od grčkog jogurta i mlijeka (štruca)
Ovaj recept donosi mekanu i ukusnu štrucu kruha koja je, unatoč bogatstvu proteinima, iznenađujuće lagane teksture. Ne koristi kvasac, a za pripremu vam je potrebno svega šest osnovnih sastojaka. Grčki jogurt ovdje osigurava vlažnost, divnu kiselkastu notu i, naravno, dodatne proteine.
Sastojci:
- 426 g glatkog pšeničnog brašna (ili zamijenite do 1/3 integralnim za rustikalniji okus)
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 ¼ čajne žličice soli
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- 360 ml punomasnog mlijeka (+ 1 žlica za premazivanje vrha)
- 170 g punomasnog grčkog jogurta (izbjegavajte obični, tekući jogurt jer sadrži više vode)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C. Obložite kalup za kruh (dimenzija otprilike 23x12 cm) papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pjenjačom pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu – prosijavanje suhih sastojaka može pomoći da kruh bude još rahliji. U drugoj zdjeli pomiješajte 360 ml mlijeka i grčki jogurt, a zatim ulijte u smjesu s brašnom. Gumenom lopaticom sjedinite suhe i mokre sastojke samo dok se ne povežu; važno je ne previše miješati tijesto kako bi ostalo mekano i kako se ne bi razvio gluten koji bi ga učinio žilavim. Gusto tijesto ravnomjerno rasporedite u pripremljeni kalup. Premažite vrh preostalom žlicom mlijeka za lijepu boju korice i pecite 50-60 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ako vrh počne prebrzo tamniti, slobodno ga prekrijte komadom aluminijske folije pred kraj pečenja. Ostavite da se kruh hladi u kalupu 10 minuta prije nego što ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Svaka od 12 kriški ovog kruha sadrži oko 6g proteina.
Bezglutenski proteinski kruh s whey proteinom (štruca)
Za one koji izbjegavaju gluten ili žele dodatno pojačati unos proteina, ovaj kruh s bademovim brašnom i whey proteinom odličan je izbor. Recept je jednostavan, ne sadrži jaja, a rezultat je kruh bogat proteinima – s oko 12 grama po kriški – i niskim udjelom ugljikohidrata, što ga čini pogodnim i za keto dijetu. Whey protein ne samo da povećava udio proteina, već može doprinijeti i boljoj strukturi pečenih proizvoda bez glutena.
Sastojci:
- 2 šalice (oko 200-220g) bademovog brašna (fino mljevenog za bolju teksturu)
- 1 ½ šalice (oko 150-180g) whey proteinskog praha (nezaslađenog, neutralnog okusa)
- 1 žlica ksantan gume (ključna za elastičnost u bezglutenskim receptima)
- 3 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- ¼ šalice (60 ml) maslinovog ulja (ili drugog neutralnog ulja)
- 1 ¼ šalice (300 ml) tople vode
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C (375°F). Obložite kalup za kruh papirom za pečenje. U velikoj zdjeli temeljito pomiješajte sve suhe sastojke: bademovo brašno, whey protein, ksantan gumu, prašak za pecivo i sol. Dodajte maslinovo ulje. Postupno ulijevajte toplu vodu, koristeći lopaticu za miješanje sastojaka. Miješajte samo dok se tijesto ne formira i svi sastojci ne sjedine; nemojte previše miješati. Tijesto će biti gušće. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite oko 25-30 minuta, ili dok kruh ne dobije zlatnu boju i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Vrlo je važno pustiti da se kruh potpuno ohladi na rešetki prije rezanja, jer će se inače mrviti..