Gastro
IDEALAN LJETNI DESERT

Slatki užitak s malinama – lagani kolač za vruće dane

Slatki užitak s malinama – lagani kolač za vruće dane
Ovaj lagani kolač s malinama osvježit će te i ugoditi tvom nepcu bez osjećaja težine. Idealno je osvježenje za vruće ljetne dane, a maline mu daju poseban voćni šarm i zdravu dozu vitamina

Ljeto je pravo vrijeme kada nam priroda daruje pregršt svježeg voća, a maline su među omiljenim ljetnim plodovima. Njihova sezona traje od kraja proljeća pa sve do sredine ljeta, što ih čini idealnim sastojkom za lagane i osvježavajuće deserte. Osim što su ukusne, maline su i vrlo zdrave – bogate su vitaminima C i K, vlaknima te antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i jačaju imunitet.

U ljetnim mjesecima često tražimo nešto lagano i osvježavajuće što neće biti preteško za želudac, a pritom će zadovoljiti i našu potrebu za slatkim. Ovaj kolač s malinama savršen je spoj nježne teksture, osvježavajućeg okusa i laganih sastojaka. Idealno je rješenje za vruće dane kada ne želimo provoditi previše vremena u kuhinji, ali želimo uživati u nečem domaćem i zdravijem.

Slatki užitak s malinama – lagani kolač za vruće dane

Recept za lagani ljetni kolač s malinama

Sastojci:

  • 200 g svježih malina
  • 150 g brašna (može i integralno ili bijelo)
  • 100 g šećera (može i kokosovog ili meda po želji)
  • 100 ml jogurta ili kiselog vrhnja
  • 80 ml ulja (najbolje blagog poput suncokretovog ili maslinovog)
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer ili nekoliko kapi vanilije
  • Prstohvat soli
  • Po želji malo limunove korice za dodatnu svježinu

Priprema:

  • Zagrij pećnicu na 180 °C i pripremi kalup za pečenje (manji četvrtasti ili okrugli), premaži ga s malo ulja ili obloži papirom za pečenje.
  • U jednoj zdjeli izmiksaj jaja sa šećerom i vanilinim šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla.
  • Dodaj ulje i jogurt (ili kiselo vrhnje) pa dobro promiješaj.
  • U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i po želji limunovu koricu.
  • Suhe sastojke postupno dodaj u mokru smjesu, lagano miješajući da se sve sjedini.
  • Na kraju pažljivo umiješaj svježe maline, pazeći da ih ne zgnječiš previše.
  • Smjesu ulij u pripremljeni kalup i peci oko 30–35 minuta, odnosno dok kolač ne poprimi zlatnu boju, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
  • Pusti da se kolač ohladi, zatim ga možeš poslužiti samog ili s malo grčkog jogurta, sladoleda od vanilije ili šlaga.

 

Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx