Gastro
VRHUNSKA DELICIJA

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
Ako voliš sladoled od pistacija, ali tražiš zdraviju i domaću verziju bez nepotrebnih aditiva, ova tri jednostavna recepta idealna su za isprobati kod kuće

Sladoled od pistacija, sa svojom prepoznatljivom zelenkastom bojom i bogatim, orašastim okusom, klasik je u svijetu ledenih deserata. Njegova jedinstvena aroma osvojila je srca sladokusaca diljem svijeta. Priprema domaćeg sladoleda od pistacija otvara vrata sasvim novoj dimenziji okusa, omogućujući potpunu kontrolu nad sastojcima i prilagodbu intenziteta okusa. Bilo da ste iskusni ili početnik, ovi recepti vodit će vas kroz stvaranje savršeno kremastog i aromatičnog sladoleda od pistacija. Od klasične verzije s jajima do veganske alternative i brze metode bez aparata, otkrijte kako jednostavno pripremiti ovu vrhunsku deliciju.

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije

Klasični sladoled od pistacija s bogatom kremom

Ovaj recept donosi punoću okusa zahvaljujući bazi od jaja, koja osigurava izuzetno kremastu teksturu, nalik onima iz najboljih slastičarnica.

Sastojci:

  • 1 šalica (oko 120g) sirovih pistacija, očišćenih
  • 2 šalice punomasnog mlijeka
  • 1 šalica slatkog vrhnja
  • 3/4 šalice šećera (prilagodite po ukusu)
  • 4 velika žumanjka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli
  • Dodatno: 1/4 šalice grubo sjeckanih pistacija za umiješati na kraju (po želji)

Priprema:

Polovicu pistacija (1/2 šalice) fino sameljite. U loncu zagrijte mlijeko, slatko vrhnje i samljevene pistacije dok smjesa skoro ne proključa. Maknite s vatre, poklopite i ostavite da se infuziraju barem 30 minuta (ili duže u hladnjaku). Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i solju. Polako, uz stalno miješanje, ulijte šalicu tople mliječne smjese u žumanjke. Vratite smjesu žumanjaka u lonac s ostatkom mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se krema ne zgusne (8-10 min, do 75-80°C, ne smije proključati). Procijedite kremu kroz fino sito u čistu zdjelu. Umiješajte ekstrakt vanilije. Prekrijte površinu kreme prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi u hladnjaku, idealno preko noći. Ohlađenu smjesu ulijte u aparat za sladoled i slijedite upute. Pred kraj, po želji, dodajte sjeckane pistacije. Prebacite u hermetički zatvorenu posudu i zamrznite još najmanje 2-3 sata.

Veganski sladoled od pistacija s kokosovim mlijekom

Ova veganska verzija ne zaostaje za klasičnom ni okusom ni kremastom teksturom, koristeći punomasno kokosovo mlijeko za bogatstvo i javorov sirup za prirodnu slatkoću.

Sastojci:

  • 1 i 2/3 šalice (oko 200g) sirovih pistacija, očišćenih
  • 400g (1 konzerva) punomasnog kokosovog mlijeka, ohlađenog (samo čvrsti dio)
  • 3/4 šalice čistog javorovog sirupa (prilagodite po ukusu)
  • 1/4 šalice bademovog mlijeka (ili drugog biljnog)
  • 1/4 šalice (oko 60g) kokosovog ulja, otopljenog
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ekstrakta badema (po želji)
  • Prstohvat morske soli
  • Za ukras: 1/4 šalice sjeckanih pistacija

Priprema:

Pistacije prelijte kipućom vodom i namačite 30-60 min (ili preko noći u hladnoj). Isperite i po želji uklonite kožicu za intenzivniju boju. Iz ohlađene konzerve kokosovog mlijeka izvadite samo čvrsti dio. U snažan blender stavite namočene pistacije, čvrsti dio kokosovog mlijeka, javorov sirup, bademovo mlijeko, kokosovo ulje, vaniliju, ekstrakt badema (ako koristite) i sol. Miksajte velikom brzinom dok smjesa ne postane potpuno glatka. Kušajte i po potrebi dodajte javorov sirup. Smjesu ulijte u aparat za sladoled i zamrzavajte prema uputama (oko 30-40 min). Prebacite u hermetički zatvorenu posudu, po želji pospite sjeckanim pistacijama, i zamrznite najmanje 4 sata. Prije posluživanja, ostavite na sobnoj temperaturi 5-10 minuta.

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije

Brzi sladoled od pistacija (bez aparata)

Nemate aparat? Nema problema! Ovaj jednostavan recept koristi zaslađeno kondenzirano mlijeko i tučeno slatko vrhnje za iznenađujuće kremast rezultat.

Sastojci:

  • 2 šalice (480ml) slatkog vrhnja, dobro ohlađenog
  • 1 limenka (oko 400g) zaslađenog kondenziranog mlijeka, ohlađenog
  • 1/2 do 3/4 šalice paste od pistacija (kupovne ili domaće)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli (ako pasta nije slana)
  • 1/4 šalice grubo sjeckanih pistacija

Priprema:

Električnim mikserom istucite ohlađeno slatko vrhnje u čvrsti šlag. U drugoj zdjeli pomiješajte kondenzirano mlijeko, pastu od pistacija, vaniliju i sol dok se ne sjedine. Nježno, špatulom, umiješajte smjesu s pistacijama u tučeno slatko vrhnje, preklapajući dok se ne sjedini. Umiješajte polovicu sjeckanih pistacija. Smjesu prelijte u posudu za zamrzavanje, poravnajte i pospite ostatkom sjeckanih pistacija. Prekrijte prozirnom folijom (prislonite na površinu) i zamrznite najmanje 6 sati. Prije posluživanja, izvadite 10-15 minuta ranije.

Savjeti za najbolji domaći sladoled od pistacija

Za vrhunski domaći sladoled od pistacija, koristite kvalitetne, sirove pistacije, po mogućnosti svježe očišćene. Za intenzivniju boju, pistacije možete blanširati i oguliti, iako to nije nužno. Dobro hlađenje baze, idealno preko noći, ključno je za kremastost, osobito kod recepata s aparatom. Posuda aparata mora biti potpuno zamrznuta. Slobodno eksperimentirajte s dodacima poput komadića bijele čokolade.