Gastro
LAGANO I ZASITNO

Avokado u salati - tri jednostavna recepta za osvježavajuće obroke

Avokado u salati - tri jednostavna recepta za osvježavajuće obroke
Bilo da se odlučite za jednostavnu kombinaciju s rajčicom, zasitniju verziju s piletinom ili nutritivno bogatu salatu s kvinojom, avokado će svakom jelu dodati posebnu notu kremaste raskoši i bogatstva okusa

Avokado, voće baršunaste teksture i bogatog, orašastog okusa, posljednjih je godina stekao status superhrane i postao omiljen sastojak u kuhinjama diljem svijeta. Njegova svestranost omogućuje mu da se sjajno uklopi u razna jela, od namaza i smoothieja do glavnih jela, no posebno mjesto zauzima u salatama. Salate, kao lagani i osvježavajući obroci, idealan su izbor tijekom toplih ljetnih mjeseci, a kombinacija avokada sa svježim povrćem, proteinima ili žitaricama pretvara ih u nutritivno bogat i zasitan obrok.

Avokado nije samo ukusan, već je i prava riznica korisnih tvari. Bogat je mononezasićenim mastima, koje su korisne za zdravlje srca, te vlaknima koja potiču probavu i pružaju dulji osjećaj sitosti. Također je dobar izvor vitamina K, E, C, folata i kalija – zapravo, polovica srednjeg avokada sadrži više kalija nego srednja banana. Njegova kremasta struktura daje salatama bogatstvo bez potrebe za teškim preljevima, čineći ih istovremeno zdravima i neodoljivo ukusnima. U nastavku donosimo tri jednostavna recepta koja će vas oduševiti svojom svježinom i lakoćom pripreme.

Avokado u salati - tri jednostavna recepta za osvježavajuće obroke

Salata s avokadom i rajčicom

Ova klasična kombinacija mediteranskih okusa savršen je primjer kako jednostavni sastojci mogu stvoriti pravo gastronomsko iskustvo. Sočne rajčice, kremasti avokado i blaga oštrina crvenog luka, povezani svježim limunovim sokom i maslinovim uljem, čine ovu salatu idealnim laganim ručkom ili prilogom.

Sastojci:

  • 2 zrela, ali čvrsta avokada
  • 250 g cherry rajčica
  • 1 manji crveni luk
  • Sok od 1 limuna
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • Nekoliko listića svježeg bosiljka (po želji)

Priprema:

Avokado pažljivo ogulite, izvadite košticu i narežite meso na kockice. Cherry rajčice operite i prerežite na polovice, a crveni luk ogulite i nasjeckajte na tanke polumjesece. Ako želite ublažiti intenzitet luka, možete ga potopiti u hladnu vodu na desetak minuta i zatim dobro ocijediti. U većoj zdjeli nježno pomiješajte avokado, rajčice i luk. Prelijte svježe iscijeđenim limunovim sokom i maslinovim uljem, posolite i popaprite po ukusu. Još jednom lagano promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili, pazeći da se avokado previše ne zgnječi. Po želji, prije posluživanja pospite svježim, nasjeckanim bosiljkom za dodatnu aromu. Ova salata najbolja je kada se posluži odmah.

Salata s avokadom i piletinom

Za one koji traže zasitniji, proteinski obrok, ova salata s avokadom i piletinom izvrstan je izbor. Nježna kuhana piletina, kremasti avokado i hrskavi krastavac, obogaćeni laganim preljevom na bazi majoneze i limuna, čine je kompletnim i ukusnim jelom.

Sastojci:

  • 200 g kuhanih ili pečenih pilećih prsa (ohlađenih i narezanih na kockice)
  • 1 veliki zreli avokado
  • 1/2 većeg svježeg krastavca
  • 1/4 šalice sitno nasjeckanog crvenog luka
  • 2 žlice lagane majoneze
  • 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

Kuhanu ili pečenu piletinu narežite na kockice veličine zalogaja. Avokado ogulite, uklonite košticu i također narežite na kockice. Krastavac operite, po želji ogulite i narežite na manje komade ili tanke ploške. U zdjeli za salatu pomiješajte piletinu, avokado, krastavac i sitno nasjeckani crveni luk. U manjoj posudici pripremite preljev tako što ćete pomiješati majonezu, limunov sok, sol i papar. Preljev dodajte sastojcima u zdjeli i sve lagano, ali temeljito promiješajte kako bi se okusi proželi. Poslužite odmah, dok su sastojci svježi i hrskavi. Po želji, možete dodati i malo svježeg kopra ili peršina za dodatnu svježinu.

Avokado u salati - tri jednostavna recepta za osvježavajuće obroke

Salata s avokadom i kvinojom

Ova živopisna i nutritivno bogata salata spaja kremasti avokado s kuhanom kvinojom, crnim grahom i kukuruzom, stvarajući obrok koji je istovremeno zasitan, zdrav i pun okusa. Osvježavajući preljev od limete i maslinovog ulja savršeno zaokružuje ovu kombinaciju.

Sastojci:

  • 1 šalica kuhane kvinoje (ohlađene)
  • 1 zreli avokado
  • 1/2 šalice crnog graha (iz konzerve, ispranog i ocijeđenog, ili kuhanog)
  • 1/2 šalice kukuruza šećerca (iz konzerve, ocijeđenog, ili kuhanog/pečenog)
  • 1/4 crvenog luka (sitno nasjeckanog)
  • 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limete
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi korijander, nasjeckan (po želji)

Priprema:

Kvinoju skuhajte prema uputama na pakiranju i pustite da se ohladi. Avokado ogulite, izvadite košticu i narežite na kockice. U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu kvinoju, kockice avokada, isprani crni grah, kukuruz i sitno nasjeckani crveni luk. U posebnoj maloj zdjelici umutite sok od limete, maslinovo ulje, sol i papar kako biste dobili preljev. Prelijte salatu pripremljenim preljevom i nježno promiješajte da se svi sastojci dobro oblože. Ako koristite, pospite svježim, nasjeckanim korijanderom neposredno prije posluživanja. Ova salata može biti samostalan obrok ili odličan prilog uz jela s roštilja. 

Bilo da se odlučite za jednostavnu kombinaciju s rajčicom, zasitniju verziju s piletinom ili nutritivno bogatu salatu s kvinojom, avokado će svakom jelu dodati posebnu notu kremaste raskoši i bogatstva okusa. Isprobajte ove recepte i uživajte u svježim i zdravim ljetnim obrocima!