Lazanje ne moraju biti komplicirane – s ovim receptom dobivaš savršen balans između jednostavnosti i vrhunskog okusa
Lazanje su omiljeno jelo diljem svijeta, poznate po svojim bogatim slojevima tjestenine, sočnog mesnog umaka i rastopljenog sira. Ovo klasično talijansko jelo savršen je izbor za obiteljske ručkove, večere s prijateljima ili kao izdašan obrok koji se može pripremiti unaprijed. Iako se priprema može činiti složenom, uz ovaj jednostavan recept, svatko može stvoriti ukusne domaće lazanje koje će oduševiti sve prisutne.
Sastojci
Za umak od mesa:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 500 g mljevenog junećeg mesa (ili mješavina junećeg i svinjskog)
- 250 g talijanske kobasice, blage ili ljute (opcionalno, za bogatiji okus), bez crijeva i usitnjene
- 1 veliki luk, sitno nasjeckan
- 2-3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana ili protisnuta
- 800 g pelata (konzerviranih cijelih ili sjeckanih rajčica), usitnjenih
- 400 g pasirane rajčice (passata) ili umaka od rajčice
- 1-2 žlice koncentrata rajčice
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica sušenog bosiljka (ili 2 žlice svježeg, nasjeckanog)
- 1/2 žličice sušenog timijana (opcionalno)
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- Prstohvat šećera (za uravnoteženje kiselosti rajčice, opcionalno)
- 50 ml crnog vina (opcionalno, za bogatiji okus umaka)
Za nadjev od sira:
- 500 g ricotta sira (ili svježeg kravljeg sira)
- 1 veliko jaje, lagano umućeno
- 50 g naribanog parmezana (plus dodatno za posipanje)
- 1/4 šalice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- Prstohvat soli i papra
- Malo muškatnog oraščića (prema želji)
Ostalo:
- 12-15 listova tjestenine za lazanje (suhih ili svježih; ako koristite suhe koje se ne kuhaju unaprijed, provjerite upute na pakiranju)
- 300-400 g naribane mozzarelle (ili mješavine sireva za pizzu)
Priprema umaka
- Započnite s pripremom mesnog umaka. U velikoj, dubokoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte mljeveno meso i, ako koristite, usitnjenu kobasicu. Pržite, razbijajući meso kuhačom, dok ne porumeni. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast, oko 5-7 minuta. Zatim dodajte češnjak i pirjajte još minutu, pazeći da ne zagori. Ako koristite crno vino, sada ga ulijte i kuhajte dok alkohol gotovo ne ispari, lagano stružući dno kako biste pokupili zapečene komadiće. Umiješajte koncentrat rajčice i kuhajte minutu.
- Dodajte usitnjene pelate, pasiranu rajčicu, origano, bosiljak, timijan (ako koristite), sol, papar i prstohvat šećera. Dobro promiješajte, smanjite vatru na nisku, poklopite i pustite da se umak krčka najmanje 30-45 minuta, a idealno sat vremena, kako bi se okusi proželi. Povremeno promiješajte. Ako umak postane pregust, možete dodati malo vode. Pred kraj kuhanja, ako koristite svježi bosiljak, dodajte ga u umak.
- Dok se umak kuha, pripremite nadjev od sira. U zdjeli srednje veličine pomiješajte ricotta sir, umućeno jaje, naribani parmezan, nasjeckani peršin, sol, papar i prstohvat muškatnog oraščića (ako koristite). Dobro sjedinite sve sastojke. Ako koristite klasične suhe listove za lazanje koje je potrebno prethodno skuhati, učinite to prema uputama na pakiranju. Kuhajte ih 'al dente', odnosno da ostanu lagano čvrsti na zagriz, jer će se dodatno skuhati tijekom pečenja. Nakon kuhanja, ocijedite ih i isperite hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja i spriječili lijepljenje.
Slaganje lazanja
- Zagrijte pećnicu na 190°C. Pripremite vatrostalnu posudu za pečenje, otprilike dimenzija 23x33 cm (9x13 inča). Na dno posude ravnomjerno rasporedite tanak sloj mesnog umaka (otprilike 1 šalicu). Preko umaka složite prvi sloj listova tjestenine za lazanje, tako da prekriju dno. Ako je potrebno, preklapajte ih ili lomite kako bi odgovarali veličini posude. Preko tjestenine rasporedite otprilike trećinu pripremljenog nadjeva od ricotta sira, nježno ga razmazujući u ravnomjeran sloj. Pospite trećinom naribane mozzarelle.
- Prelijte slojem mesnog umaka, koristeći otprilike trećinu preostalog umaka. Ponovite postupak još jednom ili dvaput, ovisno o željenoj visini lazanja. Završni sloj treba biti tjestenina, prelivena preostalim mesnim umakom. Pazite da umak prekrije svu tjesteninu kako se ne bi osušila tijekom pečenja. Po vrhu obilno pospite preostalom naribanom mozzarellom i dodatnim naribanim parmezanom za hrskavu koricu.
Pečenje
- Pokrijte posudu s lazanjama aluminijskom folijom, pazeći da folija ne dodiruje sir na vrhu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta. Nakon toga, uklonite foliju i nastavite peći još 15-20 minuta, ili dok vrh ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, a umak po rubovima ne počne ključati.
- Ako želite jače zapečen vrh, zadnjih nekoliko minuta možete uključiti gornji grijač (broil), ali pažljivo pratite da ne zagori.
Posluživanje
- Nakon što su lazanje pečene, izvadite ih iz pećnice i ostavite da odstoje najmanje 15-20 minuta prije rezanja. Ovaj korak je važan kako bi se slojevi slegli i lazanje lakše rezale. Poslužite ih tople, idealno uz sezonsku salatu i svježi kruh. Ostatke lazanja čuvajte u hladnjaku, dobro pokrivene, do 3-4 dana, te ih podgrijavajte u pećnici ili mikrovalnoj pećnici.
- Lazanje se također mogu zamrznuti; cijele ili u porcijama, pečene ili nepečene. Dobro zamotane, mogu stajati u zamrzivaču do 2-3 mjeseca. Odmrzavajte ih u hladnjaku preko noći prije podgrijavanja ili pečenja.