403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
VOLJENI KLASIK

Brza i mirisna pita od jabuka: Recept koji uvijek uspijeva

Brza i mirisna pita od jabuka: Recept koji uvijek uspijeva
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pita od jabuka klasik je kojem se uvijek rado vraćamo, osobito kada želimo nešto provjereno i utješno, ali bez dugog zadržavanja u kuhinji. Upravo zato ova verzija donosi savršenu ravnotežu između bogatog okusa i jednostavne pripreme, idealne za svaki dan, ali i za posebne trenutke

Nema ništa bolje od mirisa svježe pečene pite koji ispuni cijelu kuću. Ova pita od jabuka je klasik koji nikad ne izlazi iz mode – jednostavna, sočna i topla, idealna za vikend druženja, popodnevnu kavu ili kada poželite nešto slatko, a ne previše zahtjevno. Tijesto je mekano i podatno, a nadjev savršeno začinjen cimetom, vanilijom i malo limuna.

Brza i mirisna pita od jabuka: Recept koji uvijek uspijeva

Sastojci: 

  • 50 g glatkog brašna
  • 180 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 2–3 žlice hladne vode (po potrebi)

Za nadjev:

  • 5–6 većih jabuka (kiselo-slatke sorte)
  • 100 g šećera (može i manje, ovisno o jabukama)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta
  • sok od pola limuna
  • 2 žlice griza ili krušnih mrvica

Za završno premazivanje:

  • 1 jaje (za premaz)
  • šećer u prahu (po želji)

Priprema:

  • U veću zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer i sol. Dodajte hladni maslac pa ga utrljajte u brašno prstima dok se ne pretvori u mrvičastu smjesu.
  • Dodajte jaje i malo hladne vode, pa brzo umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak 30 minuta.
  • Jabuke ogulite i naribajte. Dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i limunov sok. Dodajte griz ili krušne mrvice kako bi nadjev bio kompaktniji.
  • Razvaljajte prvi dio tijesta i položite ga u namašćen kalup. Rasporedite nadjev ravnomjerno. Prekrijte drugim razvaljanim dijelom tijesta.
  • Rubove dobro zatvorite, površinu probodite vilicom i premažite razmućenim jajetom.
  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C otprilike 40–45 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju. Ohladite barem 20 minuta prije rezanja.

 
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx