Image
Image

Na inicijativu umjetničkog projekta Art park, koji predvodi Boris Bare, te uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba četvorica su umjetnika poželjela Zagrebu i zajednici, u ova epidemijom i potresom pogođena vremena, darovati nešto lijepo. (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Image

„Kako je cijela kulturna scena ugašena, a mi smo ostali bez poslova i s viškom materijala u rukama, odlučili smo s puno entuzijazama oslikati i urediti park Opatovina. Željeli smo unijeti barem malo boje i veselja u svakodnevicu našeg ranjenoga grada”, rekao je Boris Bare. (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Image

Stotine metara donedavno pošaranih i zapuštenih zidova parka Opatovina oživjeli su kistovima i sprejevima umjetnici kroz nekoliko novih murala. (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Image

Postojećem „Guliveru” iz 2016. (Dominik Vuković i Boris Bare) tako su se pridružili radovi „I park je nekome doma”, „Zagreb Flowers of Life” i „No Pasa Nada”, koje u suradnji potpisuju Afrika i Boris Bare. Smelly Feet i Erol Sjajni u svom su prepoznatljivom stilu oslikali „Onaj dan kada je tigar pao preko vulkana”. (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Image

„Ideja se rodila jer smo u ovo doba karantene obavijeni porukama ‚ostani doma’, no što s onima koji nemaju dom? Istodobno, prilikom crtanja prvog murala u parku smo vidjeli nekoliko beskućnika kojima je u tom trenutku park stvarno i bio dom. Tako je nastala ideja da jedan od radova nazovemo ‚I park je nekome doma’”, objasnio je Afrika pozadinu naziva novih murala, a Boris Bare se nadovezao „Mural ‘No Pasa Nada’ odnosno ‘Ništa se nije dogodilo’ se obraća situaciji koja nas je trenutno sve zatekla, a podsjeća na vrijeme prije globalne epidemije te prisilnih mjera društvene izolacije. Poruka rada je da ljudi iz ove situacije izvuku neke pouke da se sve skupa ne vrati na staro, već da bude bolje.” (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Image

No Pasa Nada by Boris Bare i Afrika (Foto: Ernest Mazarekić)

Image

Onaj dan kada je tigar pao preko vulkana by Smelly Feet i Erol Sjajni (Foto: Ernest Mazarekić)

Image

I park je nekome doma by Boris Bare i Afrika (Foto: Ernest Mazarekić)

Image

Guliver by Boris Bare i Dominik Vuković 2017. (Foto: Ernest Mazarekić)

Image

(Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Image

(Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Image

(Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Ulični umjetnici oslikali zagrebački park Opatovina. Stotine metara oslikanih zidova njihov je poklon ranjenom gradu

Ovih je dana zagrebački park Opatovina rijetkim prolaznicima pokazao svoje novo umjetničko lice. Duž istočnih zidova jedne od najljepših zelenih gradskih površina osvanuli su murali četvorice hrvatskih umjetnika – Marina Remića poznatijega kao Smelly Feet, Erola Sjajnog, Borisa Bare i Tihomira Krkleca, poznatijega kao Afrika. (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

zena.hr
4.5.2020.