Psiholog otkriva

Znaš li što tvoja dnevna rutina govori o tebi? Ispuni ovaj upitnik

Navike su moćna stvar. Prolaze ti 'ispod radara' jer ih obavljaš automatski, što i je glavna odlika navika

pexels-pixabay-301320.jpg
Foto: Pexels

Navike su stvar automatike, izvodimo ih nesvjesno po uhodanim šprancama, no od njih se sastoji veliki dio naših života. Od toga kako stavljaš pastu na četkicu za zube, do toga kako se češljaš, kuhaš jutarnju kavu, pripremaš doručak pa do toga kako obavljaš radne zadatke, izvodiš psa u šetnju, spremaš djecu na spavanje.

Image

Provjeri koja je idealna rutina spavanja za tvoj horoskopski znak

Sve ono što čini svakodnevicu, odnosno dnevnu rutinu, sastavljeno je od niza navika, niza radnji koje si ponovila već milijun puta i koje su se upisale, slikovito ćemo reći, u tvoje stanice. No, što ta dnevna rutina govori o tebi? Možeš li nešto naučiti iz nje ili popraviti na sebi?

shimmer fallback

Psiholog Marty Nemko za portal Psychology Today, tvrdi da nam navike jako puno otkrivaju o tome tko smo i što želimo. Definirao je nekoliko pitanja koja će ti pomoći da naučiš štošta o sebi iz svoje dneve rutine i informacije koje dobiješ iskoristiš kako bi poradila na kvaliteti svog života. Savjetuje da odgovore napišeš na papir te ih u miru proanaliziraš. U nastavku slijede pitanja.

Kako se odijevaš?

U jednom prosječnom danu, kako izgleda tvoje oblačenje? Stojiš li dugo pred otvorenim ormarom ili si u par minuta spremna za javnost? Oblačiš li se za sastanak preko Zooma kao da ideš na sastanak uživo, ili si ipak opuštenija? Razmisli što to govori o tebi i bi li htjela nešto promijeniti?

shimmer fallback

Kupanje

Jesi li pravi vojnik kada je riječ o higijeni ili hedonistica bez granica. Tuširaš li se brzinski ujutro ili preferiraš duge večernje kupke? Što to govori o tebi i bi li nešto mijenjala?

Hrana

Koliko vremena trošiš na pripremanje obroka, kuhaš li svaki dan i koliko zdravo jedeš? Pretjeruješ li s nezdravim namirnicama ili pak ideš u drugu krajnost? Bi li po tom pitanju što mijenjala?

Posao

Dolaziš li na vrijeme na posao ili imaš običaj kasniti? Odrađuješ li prvo teške i komplicirane stvari, a laganije puštaš za kasnije ili ideš obrnutim redom? Jesi li kampanjac? Jedeš li za računalom, odnosno na radnom mjestu? Ostaješ li dulje na poslu ili odlaziš prije svojih kolega? Uznemiruje li te koje od ovih pitanja i bi li što promijenila?

shimmer fallback

Slobodno vrijeme

Imaš li potrebu za adrenalinom (preferiraš adrenalinske sportove, gledaš trilere i horore, upuštaš se u rizične aktivnosti) ili si više osoba kojoj trebaju opuštajuće stvari poput joge, šetnje, meditacije, laganog filma, šalice toplog čaja, lagane glazbe? Što misliš, što odgovori na ova pitanja govore o tebi?

Upute

Nakon što si sve pročitala, promislila o svemu i pažljivo odgovorila na pitanja, zapitaj se jesi li spremna na promjene? Možda bi mijenjala samo detalje u svojoj dnevnoj rutini, a možda bi promjene bile i radikalnije? Ili si, pak, sasvim zadovoljna time kako ti izgleda život?
Odgovaraj iskreno i puno toga će ti biti jasnije kada ispuniš zadatak, a onda odluči što točno želiš promijeniti, i kreni. Dan po dan. Možda zaključiš da je sve baš onako želiš da bude, u tom slučaju, sjajno. Već si postigla ono što želiš i nastavi raditi to i dalje i gradit svoju sreću.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.