Misli na sutra

Znaš li da bi s godinama trebala pojačati unos aminokiselina u organizam?

Prehrana bogata aminokiselinama bitna je za cjelokupno zdravlje, a na njoj će ti biti najzahvalniji tvoj mozak

pexels-mike-jones-8805106.jpg

Možda si još uvijek mlada i ne razmišljaš o tome što starenje čini tvome tijelu i kako godine utječu na mozak. Bez problema ćeš se sjetiti gdje si ostavila ključeve i što si ono htjela reći, no zb vremena nagriza i sive stanice pa bi bilo vrlo pametno već sada misliti na njihovu budućnost. Vježbaj mozak, ali ga i dobro hrani. Prema japanskom istraživanju objavljenom nedavno u časopisu Science Advances, naš mozak žudi za aminokiselinama. One čuvaju njegovu vitalnost i tvoju memoriju.

Image
Na sve treba paziti

Mozak se može pomladiti - pokreni se i ti


Znanstvenici su ranije otkrili da aminokiseline uvelike poboljašavaju koncentraciju i pamćenje, ako ih u organizam unosiš redovito. U ovoj studiji odlučili su otići korak dalje i utvrditi usporavaju li te aminokiseline degeneraciju mozga te štite li od demencije.
Podvrgnuli su miševe prehrani koja je oskudna proteinima , što se pokazalo lošim za njihove moždane stanice. "Kod odraslih miševa, niskoporteinska prehrana bila je povezana s oslabljenim funkcijama mozga. Proteini su sastavljeni od aminokiselina, a one su ključni elementi živih stanica", objašnjava za portal Mbg Health koautor studije Makoto Higuchi.

shimmer fallback

Znanstvenici vjeruju kako su glavni uzročnici Alzheimerove bolesti nakupljeni abnonormalni tau proteini u mozgu. Ova studija pokazala je da aminokiseline, točnije specifična kombinacija njih sedam može prevenirati razvoj demencije i sanirati oštećenjana mozgu. "Dokazali smo da je moguće spriječiti atrofiju mozga suplementacijom Amino LP7", zaključuje Higuchi.

Na temelju ovih sazananja, čini se da kombinacija aminokiselina o kojoj znanstvenici govore može smanjiti upale u mozgu te spriječiti uzročnike upale da u njega dospiju. Amino LP7 također može usporiti propadanje neurona te poboljšati neuronsku povezanost i cjelokupno stanje mozga.

Iako je potrebno obaviti još dodatnih istraživanja kako bi se potvrdio pozitivni utjecaj ovih aminokiselina na ljudski mozak, ova studija dobar je poticaj da u svoju prehranu uvisiš što više namirnica bogatih esencijalnim aminokiselinama.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.