Riješi se loših prijatelja

Znakovi da je vaše prijateljstvo toksično te da je vrijeme da kreneš dalje

Biti okružena prijateljima pravi je blagoslov, ali nekada toksična prijateljstva treba otpustiti

pexels-aline-viana-prado-3491678.jpg

Između poslovnih, romantičnih i prijateljskih odnosa, prijateljstvo je uvjerljivo najvažnija stvar na svijetu. Imati dobre prijatelje koji su ti podrška u svakodnevnim avanturama može ti značiti puno, no što kada prijateljstvo postane toksično?

Image
Uvijek pronađi vremena za prijatelje

Prijateljstvo pozitivno utječe na zdravlje: Zašto je toliko važno imati dobre prijatelje?

Iako svaka romantična veza započinje prijateljstvom, potpuno je drugačiji odnos prema partneru i prema prijateljici. Jednom kada uvidiš da je romantična veza ugrožena i nestabilna, pokušat ćeš ju spasiti, no kada vidiš da joj nema spasa jednostavno ćeš tu osobu ukloniti iz života i krenuti dalje. S prijateljstvima je stvar nešto drugačija.

Rijetko kada u životu prekidamo prijateljstva kao što prekidamo romantične veze. Što god da tvoja prijateljica napravi, rijetko kada ćeš s njom raskrstiti stvari kao što bi to napravila s partnerom koji te primjerice prevario. Vrijeme je da na prijateljstva počneš gledati jednako kao i na romantične odnose te da ukloniš iz svog života sva ona prijateljstva koja te unazađuju i ne čine boljom osobom.

shimmer fallback

Rastati se od dugogodišnjeg prijatelja nikada nije lako, ali postoje situacije u kojima bi trebala raskinuti veze s osobom koja loše utječe na tebe. Takva prijateljstva nazivamo toksična prijateljstva te postoje jasni znakovi da si u takvom odnosu.

Kako bi lakše prepoznala toksično prijateljstvo, izdvojile smo nekoliko 'simptoma' koji se javljaju u nezdravim odnosima. Jednom kada ih prepoznaš, prvi korak je da o njima porazgovaraš s prijateljicom ili prijateljem, a ako niti to ne pomogne, možda je vrijeme da se zauvijek rastanete.

Omalovažava te

Prijatelj je osoba koja bi trebala uvijek biti uz tebe i svoja iskustva koristiti kako bi ti bila podrška. Ako se odvažiš napraviti neki novi potez u životu i prijateljica te u tome ne podržava i samo pronalazi razloge zašto to ne bi trebala napraviti, vrijeme je da preispitaš vaše prijateljstvo. Normalno je da prijatelji kritički razmišljaju o tome, no kada te kritike pređu u omalovažavanje, vaše prijateljstvo ozbiljno je narušeno što može dovesti i do gubitka samopouzdanja i vjere u svoje postupke.

Trača te

Popričati s drugom osobom o nekom trećem nije ništa loše, no kada riječi postanu teške i nepotrebno zle, vaše prijateljstvo dolazi na tanak led. Prijatelji koje imaš ne moraju te gledati kao savršenu i bezgrješnu osobu, no ako smatraju da činiš nešto krivo o tome trebaju pričati s tobom, a ne s ljudima oko tebe. Pogotovo je opasno ako prijateljica počne o tebi širiti neistine informacije.

Pokušava te promijeniti

Nitko od nas nije savršen i svi imamo mane koje drugi ne vole kod nas. Pravi prijatelji će o tim manama s tobom pričati ili ih jednostavno prihvatiti, pod uvjetom da ne utječu loše na njih. Trenutak kada te prijatelj ili prijateljica pokuša promijeniti protiv tvoje volje je trenutak kada ozbiljno trebaš promisliti je li prijateljstvo koje imate uistinu onakvo kakvim ga smatraš.

Uvijek stavlja svoje potrebe ispred tvojih

Ne kažemo da svaki prijatelj treba uvijek staviti tvoje potrebe ispred svojih, no ako osoba konstantno nema osjećaja za tvoje potrebe i gura sebe u prvi plan, vaše prijateljstvo možda nije tako dobro kao što si mislila. Prijateljski odnos ovisi o zdravoj ravnoteži i jednom kada osobu ta ravnotežu pokuša potpuno odvući na svoju stranu, znat ćeš da se ne radi o pravom prijateljstvu.

Uz nju se ne osjećaš ugodno

Prijateljstvo bi na kraju dana trebalo biti odnos u kojem se osjećaš sigurno i ugodno. Ako se nakon svakog razgovora s prijateljicom osjećaš manje vrijedno, iscrpljeno ili čak iskorišteno, vrijeme je da s njom ozbiljno porazgovaraš o ovom problemu. Pokušajte zajedno pronaći uzrok ovom problemu, a ako ga ne uspijete pronaći, vašem prijateljstvu se ne piše dobro.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.