(Ne)prijateljstvo između kolega

Oprez: 5 znakova da je tvoje prijateljstvo na poslu toksično

Provjeri najvažnije znakove da prijateljstvo na poslu više nije zdravo i čak može biti toksično za tvoju karijeru i dobrobit

pexels-cottonbro-7438088.jpg
Foto: Pexels

Imati dobrog prijatelja na poslu može ubrzati dugi radni dan i biti upravo onaj poticaj koji ti je potreban za prolazak kroz teške trenutke u radnom okruženju. Ipak, prijateljstva koja sklapaš na poslu imaju ugrađene tenzije.

"Ono što ove odnose čini jedinstvenim je to što morate upravljati škakljivom ravnotežom da budete kolega koji ima transakcijske zahtjeve uz neformalne dijelove prijateljstva", rekla je za Huffington Post Jessica Methot, istraživačica upravljanja ljudskim resursima na Sveučilištu Rutgers koja je proučavala prednosti i nedostatke prijateljstava na radnom mjestu.

Image

Kolege na poslu: Kako se nositi s pet neugodnih situacija

"Morate imati profesionalnu razinu poštovanja, kao i osobnu razinu poštovanja", rekla je Methot i dodala: "Ako je jedna od njih ugrožena, veza ne može opstati."

Dobri prijatelji mogu ti pružiti bezuvjetnu podršku, ali prijateljstvo između kolega mora imati granice da bi ostalo profesionalno. Kada prijatelj s posla počne prelaziti te granice, to je znak upozorenja.

shimmer fallback

Evo nekoliko znakova da prijateljstvo na poslu više nije zdravo i čak može biti toksično za tvoju karijeru i dobrobit:

Prijatelj očekuje da stalno staneš na njihovu stranu na poslu

"Prijateljstvo zahtijeva određenu razinu favoriziranja", rekla je Methot. "Može naštetiti prijateljstvu ako izgleda kao da druga osoba nema prednosti od vas."

Ali na radnom mjestu ne možeš pokazati takvu vrstu pristranosti prema jednom kolegi. Dobar prijatelj razumije da moraš održavati profesionalne granice da bi obavljala svoj posao.

Toksičan prijatelj s posla, međutim, može očekivati ​​da si bez obzira na sve na njegovoj strani u projektnim sporovima ili da im kažeš sve povlaštene informacije koje čuješ na sastancima i naravno, povrijeđen je ako to ne učiniš.

Patricia Sias, istraživačica na Sveučilištu Arizona koja proučava prijateljstva na radnom mjestu, otkrila je da su oprečna očekivanja jedan od pet glavnih načina na koji se prijateljstva na poslu pogoršavaju. U jednom od svojih istraživačkih radova na tu temu, detaljno je iznijela primjer iz svojih intervjua: "Kad je šef ukorio svog prijatelja što je previdio sigurnosnu akciju u zrakoplovu na svom popisu za provjeru, prijatelj je previše osobno primio povratnu informaciju. Rekao je, 'Ali…ti bi trebao biti moj najbolji prijatelj'. A on je rekao: 'Ovo nema nikakve veze s prijateljstvom'".

Nije iznenađujuće, njezin rad otkrio je da je poslovno prijateljstvo na kraju propalo nakon stresa i ljutnje u ovoj razmjeni. Supruge prijatelja s posla prekinule su vlastito prijateljstvo, a uvrijeđeni zaposlenik zabranio je svom sinu da se druži sa sinom svog šefa.

shimmer fallback

Tvoja sposobnost da obavljaš posao bila bi ugrožena ako bi prekinula prijateljstvo

Ako se bojiš čak i posvađati s prijateljem s posla jer si vidjela kako tretira svoje poslovne neprijatelje, to je znak da odnos ima toksične temelje.

"Ako nekoga poznaješ dovoljno dobro, znaš za što je sposoban. Ako ste prestravljeni za što su oni sposobni, naišli ste na nekoga tko je prilično otrovan", rekla je Tanisha Ranger, klinička psihologinja iz Nevade.

Održavanje prijateljstva iz straha nije zdravo za tvoju dobrobit ili nastavak dugovječnosti u tvrtki.

"Ako mislite, 'Ova osoba je otrovna, međutim, ta je osoba vezana za sve' i ako osjećate da ne postoji poluga koju biste mogli povući i koja se na neki način neće vratiti do njih, imate sustavni problem i vrijeme je da razmislite o tome gdje želite dalje raditi", rekla je psihologinja.

shimmer fallback

Tvoj prijatelj iznevjerava tvoje povjerenje

Dobra prijateljstva su izgrađena na međusobnom povjerenju, a toksična prijateljstva su izgrađena na osjećaju da uvijek moraš paziti svoja leđa od druge osobe.

Prema istraživanju, osjećaj izdaje još je jedan od pet glavnih razloga zbog kojih radna prijateljstva propadaju. U jednom od svojih primjera, žena je pronašla svoju navodnu prijateljicu kako pregledava njezine uredske dosjee bez njezina dopuštenja i to je prekinulo njihovo povjerenje.

Izdaja ne mora biti tako velika kao zabijanje noža u leđa ili povreda privatnosti. To također može biti nagomilavanje naizgled manjih uvreda i komentara zbog kojih se pitaš je li tvoj prijatelj doista vrijedan povjerenja. Oni mogu otkriti tvoje privatne podatke drugima ili mogu koristiti informacije koje si podijelila u povjerenju u svoju profesionalnu korist, dodala je Methot.

"Mogli bi sakriti informacije koje su korisne za vaš posao i za vaš razvoj", rekla je, napomenuvši: "Ne žele da uspijete toliko, čak i ako im je stalo do vas kao osobe. Sve to doista dovodi u pitanje temelje povjerenja u vezi."

shimmer fallback

Postaješ nepristojna ili puno ogovaraš kada si s ovim prijateljem - i stječeš lošu reputaciju družeći se s njim

Društvo na poslu govori puno o tvojim vrijednostima, htjela ti to ili ne. Loše vibracije su zarazne: istraživanje je pokazalo da je u društvu grubih nasilnika na poslu vjerojatnije da ćemo također biti neuljudni i zlobni.

Ne želiš ostati prijatelj s nekim tko te pretvara u nekoga tko nisi prije bila, jer to u konačnici može početi narušavati i tvoj ugled. Jennifer Tardy, savjetnica za raznolikost i inkluziju, vidi ovu dinamiku kao krivnju po povezanosti. "Ako se vaša reputacija na radnom mjestu počne doživljavati slično kao negativna reputacija vašeg prijatelja samo zato što vas dvoje često 'viđamo zajedno', to bi mogao biti problem", rekla je.

Psihologinja Ranger je dodala da te toksična radna dinamika može potaknuti da kažeš i učiniš stvari koje sama ne bi učinila. Ako "uvidite da ste stvarno okrutni i ogovarate na načine na kakve nikad ne biste izvan ovog radnog odnosa, to je znak da veza nije zdrava", rekla je.

shimmer fallback

Druženje te više ispunjava s ambivalentnošću i strahom, a manje s uzbuđenjem

Osim ako izdaja nije spektakularna, može biti jako teško znati kada prekinuti prijateljstvo. U nezdravoj poslovnoj dinamici prijateljstva, rekla je Methot, mogu biti pomiješani osjećaji koji ljudima otežavaju da znaju trebaju li prekinuti prijateljstvo ili ne.

"Nije ovo prekretnica u kojoj odjednom apsolutno mrzimo ovu osobu. To je osjećaj ambivalencije", rekla je. "Ako postoji dio nas koji još uvijek brine o njima ili ne može stvarno shvatiti kako pomiriti ovu ambivalentnost, to oduzima više naše mentalne energije."

U tim slučajevima Methot predlaže da obratiš pozornost na to osjećaš li se uzbuđeno razgovarati i učiti od te osobe ili te vaša interakcija zamara. To će ti pomoći da shvatiš je li odnos još uvijek prednost, a ne nedostatak. Razgovor s vanjskom stranom, poput prijatelja s kojim ne radiš, također bi mogao pomoći.

Na kraju, važno je slušati svoje instinkte. Čini li te nervoznom ili tjeskobnom pomisao o odlasku na kavu i ručak s tom osobom? Nazivaš li ih svojim prijateljima, ali se bojiš sastanaka ili grupnih poslovnih razgovora u kojima ste zajedno? To su znakovi na koje treba obratiti pažnju.

"Ako se osjećate neugodno, čak i ako ne znate zašto, važno je to poštovati", rekla je Ranger. "Ako se osjećate nelagodno u njihovoj blizini, to je stvarno dobar znak da nešto nije u redu."

shimmer fallback

Ako te tvoje toksično poslovno prijateljstvo drži budnom noću, evo malo utjehe: mnogo puta poslovna prijateljstva prestaju i kada posao završi. U redu je prekinuti te odnose.

Kao što je popularna terapeutkinja Esther Perel ranije rekla za HuffPost: "Ono što je vrlo zanimljivo je koliko ljudi ima dobre prijatelje na poslu i kada promijene posao, prekinu i ta prijateljstva. Zaista je moćna stvar vidjeti koliko su ti odnosi zapravo posredni. Jednu ili dvije osobe možda ćete još viđati u životu, a ostale vjerojatno nećete više nikad vidjeti."

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.