Nova gošća 'Ženske strane s Marijom Pajić' je dermatologinja Dora Madiraca Glasović

Kako zaštiti kožu od sunca ljeti i koliko je ona važna, je li sunce postalo opasnije no prije? Hrvati imaju visoku smrtnost od melanoma, ali i što su fileri, naša Marija Pajić razgovarala je s dermatologinjom Dorom Madiracom Glasović

zenska-strana-8.jpg

U ovotjednom podcastu 'Ženska strana s Marijom Pajić' posljednjem prije ljetne stanke, Marija je ugostila dermatologinju Doru Madiracu Glasović ili kako je mnogi nazivaju Instagram dermatologinju koja nesebično dijeli savjete na toj društvenoj mreži.

Top tema naravno u ovo ljetno doba je zaštita kože od sunca SPF faktorom. Dora je istaknula kako je jako važno nanositi zaštitni faktor, jednako kao i ne izlagati se suncu od podneva do 16 sati.

"Ako baš morate obavezno je nanijeti zaštitni faktor, poželjno je nositi duge rukave, također bi bilo odlično da imaju zaštitni faktor te šešir i naočale.", rekla je Dora.

Image

"Radim u referentom centru za melanom u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnice i ono što je vidljivo je da je razina saznanja o fotozaštiti, odnosno zaštiti od sunca u Hrvatskoj na poprilično niskoj raznini. Naime, poražavajući je podatak da smo četvrti u Europi po smrtnosti od melanoma, ispred nas su samo zemlje istočne Europe. Zato toliko govorim o fotozaštiti jer je UV zračenje svake godine sve gore", rekla je Dora. Posebno je istaknula i važnost fotoprotekcije kod djece.

Image

"Dječja koža je posebno osjetljiva i trebamo je čuvati. Kaže se kako koža sve pamti, pa jednom zadobivena opeklina koju dobijete s mjehurima povećava vaš rizik za razvoj melanoma za dvaputa", istaknula je Dora.

S Marijom se dotakla i trendova izrade krema za zaštitu od sunca kod kuće, posebno onih koji vladaju društvenim mrežama.

"Ako mislite da kremu za sunčanje možete napraviti kvalitetniju kod kuće na štednjaku od one koja je napravljena u laboratoriju gdje su stručnjaci praktički godinama radili na tome i radili testiranja, mislim da mogu reći pokušajte ali nećete biti zadovoljni", kaže Dora..

Što misli o solariju, kolagenu, ali i filerima, pogledajte u videu i još jednoj epizodi 'Ženske strane s Marijom Pajić'.