Zobena kaša je prirodna prerađevina od cjelovitih zrna zobi te prije svega obiluje kompleksnim ugljikohidratima i vlaknima koja su toliko bitna za našu probavu. Upravo zbog vlakana nakon obroka zobene kaše osjećamo još dugo sitost. Osim toga, zob sadrži važne vitamine kao što su E, B1 i B2, a izvor je i minerala. između ostalih cinka, selena, bakra, silicija i mangana. Zob je bogata i kalcijem, kalijem te magnezijem.
Što ako zob jedeš svaki dan
Očekivano, ako zobene pahuljice uključiš u svoju svakodnevnu prehranu, ova će nova navika imati niz benefita za tvoj organizam. Evo nekih:
- zob upija kolesterol poput spužve
- zobene su pahuljice izvrstan izbor za one koji paze na svoju liniju
- smanjuju rizik od pojave karcinoma jer sadrže antioksidanse
- pomažu sniziti krvni tlak
- zobene pahuljice djeluju blago protuupalno
- povoljno djeluju na kožu i razne kožne bolesti od dermatitisa do psorijaze
- daju energiju potrebnu za svladavanje dnevnih obaveza
- pomažu kod problema s žučnom kiselinom
Samo za doručak?
Zob u malomasnom jogurtu ili mlijeku s voćem proglašena je od strane nutricionista za najzdraviji doručak, ali zašto se ograničiti samo na početak dana? Zob je savršeni sastojak za deserte i užinu, kao zdravi međuobrok. U nastavku ti donosimo 3 recepta s ovom čudesnom namirnicom.