Pasterizirano mlijeko
Ultra-pasterizirano mlijeko (koje ćete naći u većini prodavaonica prehrambenih namirnica), zagrijano je na 140 stupnjeva Celzijusa da ubije štetne bakterije. Nažalost, ova visoka temperatura također ubija dobre bakterije – koje su najzdravija stvar kod mliječnih proizvoda.
Pasterizacija također uzrokuje da mlijeko, kada se konzumira, povećava rast slobodnih radikala u tijelu, što oštećuje zdrave stanice i potiče upalu. Konačno, jer proces pasterizacije ubija enzime koji pomažu tijelu da probavi mlijeko, ispijanje ovakvog mlijeka može dovesti do netolerancije laktoze i još više upala.
Ako vam je dostupno domaće sirovo mlijeko to je puno bolja opcija. Nevjerojatno je hranjivo i pomaže u jačanju imunološkog sustava, smanjenju alergija i povećanju apsorpcije nutrijenata. Ako ne možete nabaviti sirovo mlijeko, isprobajte kokosovo ili bademovo mlijeko.