Znate li da vam ove namirnice uzrokuju opasne upale u tijelu?

Upale su početak opasnih bolesti, no moguće ih je spriječiti pravilnom prehranom

Znate li da vam ove namirnice uzrokuju opasne upale u tijelu?

Ulje uljane repice (kukuruzno, sojino, suncokretovo)

Iako ga neki hvale kao veoma zdravo ulje. Treba znati da je ključni faktor za dobro zdravlje  pravilan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani. Međutim veliki i stalni rast potrošnje biljnog ulja u ljudskoj prehrani (biljna ulja se uvijek nalaze i u procesuiranoj hrani) i loša hrana kojom farmeri hrane stoku i perad promijenili su zdrav omjer unosa omega-3 i omega-6 kiseline.

Unos omega-6, koji nalazimo u biljnim uljima kao što su kukuruzno, uljane repice, soje, suncokreta, šafranike i grožđa, mogu uzrokovati razne upale u tijelu, a povezane su i sa sljedećim bolestima: srčane bolesti, dijabetes, pretilost, sindrom iritabilnih crijeva, astma,   rak, auto-imune bolesti, visok krvni tlak, neplodnost, krvni ugrušci...

Ta biljna ulja – pogotovo kada se zagriju – uzrokuju i pojačavaju oštećenja stanica, metaboličke funkcije, hormonalnu neravnotežu. To je razlog zašto je riblje ulje, bogato Omega-3 kiselinama, toliko popularno kao dodatak prehrani, isto kao i ulje jetre bakalara.
Uz to, biljna ulja, ako nisu organska, vjerojatno su izvedena od genetski modificiranih organizama (GMO), i to je još jedan važan razlog zašto ih treba izbjegavati.

Što koristiti umjesto njih? Ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado ulje, ili ghee.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/7