Nekima od nas, riječ "upala/upaljenost" često priziva sliku artritičnih staraca pogrbljenih sa štapom koji olakšava kretanje. Ali istina je da upale imaju velik utjecaj na naša tijela svakodnevno - čak i kada smo još mladi, a kada one postanu kronično stanje, tada se pojavljuju pravi problemi.
Kada je imunološki sustav preopterećen - bilo od izloženosti toksinima, hrani ili ekološkim alergijama, višku stresa ili drugih čimbenika - počinje napadati zdravo tkivo tijela, uzrokujući upale. A kada uzrok ove upale ne liječite ili spriječite to dovodi do drugih zdravstvenih stanja. U stvari, upala je početak većine bolesti i primarni je čimbenik u razvoju zdravstvenih stanja poput Crohnove bolesti, artritisa, celijakije i sindroma iritabilnog kolona.
Iako nije uvijek jednostavno uočiti specifične faktore koji uzrokuju upale u tijelu i pokreću domino efekt kroničnih bolesti, danas je poznato da neke namirnice mogu imati veliki utjecaj na to. Zato, ako želite spriječiti rizik od kroničnih upala, ovih šest namirnica biste trebali smanjiti ili u potpunosti izbjegavati.
Izvor: thenewpotato.com
Foto: happy_lark - fotolia