Još je davno Muhamed za sjeme piskavice rekao: Naime, piskavica je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka. Njezinu ljekovitost prvi je zabilježio Hipokrat, otac antičke medicine, a danas se ponovno otkrivaju njeni terapeutski učinci na zdravlje ljudskog organizma.
Radi se o jednogodišnjoj zeljastoj biljci iz porodice mahunarke čiji se jestivi listovi i sjemenke koriste kao hrana i kao lijek. Listovi piskavice mogu se jesti kuhani ili sirovi, od sjemenki je najpoznatiji čaj od piskavice, a mogu se jesti i klice piskavice (idealne uz salatu) koje se dobiju uzgajanjem sjemenki par dana dok ne narastu do nekoliko centimetara visine.
Prije svega, piskavica je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata te ima mnogo hranjivih sastojaka kao što su kolin, vlakna, vitamini A i D, vitamini skupine B i antioksidansi koji joj daju bezbrojne zdravstvene prednosti.
(Foto: Depositphotos)
Kako starimo, postoje različiti aspekti našeg zdravlja o kojima moramo dodatno voditi računa, a dobra vijest je da piskavica koristi tijelu na brojne načine koji ti mogu pomoći da ostaneš zdrava. Samo neke od zdravstvenih prednosti piskavice uključuju:
- povećanje libida kod žena i muškaraca
- stimuliranje proizvodnje mlijeka kod dojilja
- snižavanje razine šećera u krvi, 'lošeg' kolesterola i krvnog tlaka,
- smanjenje apetita
- smanjenje bolne menstruacije
- smanjenje žgaravice
- izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta
- smirivanje sluznice dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta
- djelovanje protiv alergija i peludne groznice
Čaj od piskavice
(Foto: Depositphotos)
Vjerojatno najpoznatiji oblik korištenja piskavice je čaj koji se radi od njezinih sjemenki. S obzirom da sadrže sluz koja štiti upaljenu sluznicu, čaj se tradicionalno koristi za probleme kod kašlja i upale sluznice dišnih organa, ali i za stanja poput problema s probavom i neplodnosti.
Sastojci za jednu šalicu čaja:
- 2 žličice sjemenki piskavice
- 2 dcl vode
- med po želji
Priprema:
1. Sjemenke stavi u kipuću vodu i kuhaj još pet minuta, a zatim makni čaj s vatre i pusti da odstoji još 15 minuta.
2. Procijedi čaj, zasladi ga s malo meda ukoliko želiš i popij odmah ili čuvaj u hladnjaku.
Prah od piskavice
Sjemenke piskavice možeš samljeti u prah i koristiti kao začin u kulinarstvu ili piti pola žličice dva puta dnevno za poboljšanje probave. Također, prah od piskavice odličan je u kombinaciji s povrćem, mahunarkama, krumpirom i rižom, te sa začinima poput kardamoma, cimeta, korijandera, kumina, češnjaka i kurkume.