
Znaš li što je piskavica? Jedna od najstarijih ljekovitih biljaka ima brojne zdravstvene prednosti

Još je davno Muhamed za sjeme piskavice rekao: Naime, piskavica je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka. Njezinu ljekovitost prvi je zabilježio Hipokrat, otac antičke medicine, a danas se ponovno otkrivaju njeni terapeutski učinci na zdravlje ljudskog organizma.
Prije svega, piskavica je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata te ima mnogo hranjivih sastojaka kao što su kolin, vlakna, vitamini A i D, vitamini skupine B i antioksidansi koji joj daju bezbrojne zdravstvene prednosti.
povećanje libida kod žena i muškaraca
stimuliranje proizvodnje mlijeka kod dojilja
snižavanje razine šećera u krvi, 'lošeg' kolesterola i krvnog tlaka,
smanjenje apetita
smanjenje bolne menstruacije
smanjenje žgaravice
izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta
smirivanje sluznice dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta
djelovanje protiv alergija i peludne groznice
Čaj od piskavice
Vjerojatno najpoznatiji oblik korištenja piskavice je čaj koji se radi od njezinih sjemenki. S obzirom da sadrže sluz koja štiti upaljenu sluznicu, čaj se tradicionalno koristi za probleme kod kašlja i upale sluznice dišnih organa, ali i za stanja poput problema s probavom i neplodnosti.
2 žličice sjemenki piskavice
2 dcl vode
med po želji
Priprema:
Prah od piskavice
Sjemenke piskavice možeš samljeti u prah i koristiti kao začin u kulinarstvu ili piti pola žličice dva puta dnevno za poboljšanje probave. Također, prah od piskavice odličan je u kombinaciji s povrćem, mahunarkama, krumpirom i rižom, te sa začinima poput kardamoma, cimeta, korijandera, kumina, češnjaka i kurkume.