Znaš li što je abhyanga? Ova ayurvedska samomasaža vrhunski je spa tretman koji možeš priuštiti sama sebi

Masaža je mnogima omiljen način opuštanja, a mi ti donosimo ideju kako da svaki svoj dan začiniš sa blagotvornim ayurvedskim spa tretmanom kojeg možeš izvesti i u vlastitoj kupaonici. Opusti se, izmasiraj i uživaj

Znaš li što je abhyanga? Ova ayurvedska samomasaža vrhunski je spa tretman koji možeš priuštiti sama sebi

Masaže su ljudima poznate već tisućama godina kao odlična metoda opuštanja tijela i uma, a u Indiji se posebno dugo prakticira i abhyanga, ljekovita samomasaža koja je sastavni dio indijske medicine ayurvede. Zapravo se radi o tradicionalnom tretmanu masaže u kojem se u ritmičkim pokretima masira cijelo tijelo pomoću biljnih ulja. Iako se ovaj tretman može izvoditi i tako da te netko drugi masira, njegova je prava bit u tome da svakoga dana sama sebe izmasiraš u svom domu. Vjeruje se da abhyanga ima iznimno ljekovita svojstva, a Indijci tvrde da se svakodnevnim provođenjem abhyange može doživjeti i sto godina. 

Iako masaže često povezujemo s opuštanjem mišića i kralježnice, kod ove se samomasaže radi o opuštanju živčanog sustava. S obzirom na to da smo ovih dana svi dodatno pod stresom zbog pandemije korona virusa, neizvjesne ekonomske situacije i općenito stanja u svijetu, ovaja spa tretman u kućnoj radinosti itekako nam može dobro doći. Abhyanga tako idealno opušta, ali zateže i našu kožu, povoljno djeluje na tonus mišića, a uspješna je i kod liječenja nesanice. Smanjuje stres, napetost, tjeskobu i nervozu, uzročnike većine bolesti danas, stoga se vjeruje kako je ona izvrsna prirodna preventiva mnogim stanjima koja narušavaju funkcioniranje našeg organizma.


Uz sve to, nježni ritmički pokreti pokrenut će cirkulaciju te ublažiti bol u bolnim mišićima, a ako se odlučiš isprobati abhyangu kod kuće potrebno se i adekvatno pripremiti. 

Naime, bitno je za početak odabrati ulje koje ćeš umasiravati u kožu. Preporuča se da ulje bude kvalitetno, hladno prešano i usklađeno godišnjem dobu. Za zimu se tako preporuča sezamovo ulje, jer ono grije, a za ljeto i proljeće kokosovo ulje, jer hladi. Odabrano ulje potrebno je i zagrijati i to tako da staklenku u kojoj se ulje nalazi staviš u posudu s toplom vodom i ostaviš da se zagrije 10-ak minuta. Svakako pripazi na to da ulje ne bude prevruće, a ako želiš možeš i izmjeriti temperaturu kako bi bila sto posto sigurna da nećeš dobiti nikakve opekline pri masaži. 


Bitno je i napomenuti da se preporučuje koristiti laneno ulje ako imaš neke kožne bolesti i probleme, dok je maslinovo ulje najbolja i najkvalitetnija opcija u bilo koje vrijeme, ali se svakodnevno masiranje njime ne preporuča iz čisto praktičnog razloga - visoke cijene. Bademovo ulje teže je pronaći, ali će ono opustiti mozak, živčani sustav i usporiti starenje, a bučino ulje ima slična svojstva. Tradicionalno Indijci koriste ghee, pročišćeni maslac, u abhyangi jer on iznimno uspješno uklanja toksine iz organizma, djeluje na regulaciju probave i pomaže kod liječenja groznice. 

Osim odabira ulja, kod ove ljekovite samomasaže bitno je paziti i na ritam masiranja. Bitno je brojati pokrete, npr. napraviti pet jednoličnih poteza na potkoljenici i tri kružna oko koljena. Ključno je da cijelo tijelo bude jednolično izmasirano, s tim da se kreće od glave ili stopala. Pritisak ne smije biti prejak, a dugi pokreti neka budu usmjereni od tijela prema srcu, dok su kružni pokreti usmjereni na zglobove, trbuh, bokove i ramena. 

Preporučuje se da se nakon deset minuta masaže osoba jednako toliko i odmara i zatim otušira toplom vodom. Uvjeri se i sama u dobrobit ove samomasaže i probaj ju napraviti već danas.