1. Zeleno lisnato povrće
Do sada znamo da su orašasti plodovi i sjemenke neke od najhranjivijih namirnica koje možemo grickati (zdrave masnoće, proteini, popis se nastavlja). Prema Moskovitz, sjemenke bundeve i pistacije odličan su izvor željeza koji trebamo često konzumirati. Samo 28 grama pistacija osigurat će 6 posto preporučene dnevne potrebe željeza.
Prema nutricionistkinji Lisi Smith, postoje dvije vrste željeza koje mogu biti prisutne u hrani. Hem željezo koje dolazi iz izvora kao što su meso, školjke, riba, piletina koje je bolje za anemiju i ne-hem željezo koje se nalazi u biljnim namirnicama. "Tijelo može apsorbirati 70 posto hem željeza, dok apsorbira samo 30 posto ne-hemskog oblika željeza", kaže Smith. Stoga ako se u prehrani oslanjaš na biljne izvore možda trebaš povećati veličinu porcija jer će tijelo apsorbirati manje. Zeleno lisnato povrće poput špinata (Smith preporučuje kuhanje i dodavanje limuna) izvrstan je izvor ne-hem željeza.
(Foto: Pixabay)