Znaš li koje su namirnice najbolji izvor željeza?

Određene namirnice mogu nam pomoći da povećamo unos željeza, posebno ako smo sklone anemiji

Znaš li koje su namirnice najbolji izvor željeza?

1. Zeleno lisnato povrće

Do sada znamo da su orašasti plodovi i sjemenke neke od najhranjivijih namirnica koje možemo grickati (zdrave masnoće, proteini, popis se nastavlja). Prema Moskovitz, sjemenke bundeve i pistacije odličan su izvor željeza koji trebamo često konzumirati. Samo 28 grama pistacija osigurat će 6 posto preporučene dnevne potrebe željeza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nutricionistkinji Lisi Smith, postoje dvije vrste željeza koje mogu biti prisutne u hrani. Hem željezo koje dolazi iz izvora kao što su meso, školjke, riba, piletina koje je bolje za anemiju i ne-hem željezo koje se nalazi u biljnim namirnicama. "Tijelo može apsorbirati 70 posto hem željeza, dok apsorbira samo 30 posto ne-hemskog oblika željeza", kaže Smith. Stoga ako se u prehrani oslanjaš na biljne izvore možda trebaš povećati veličinu porcija jer će tijelo apsorbirati manje. Zeleno lisnato povrće poput špinata (Smith preporučuje kuhanje i dodavanje limuna) izvrstan je izvor ne-hem željeza.

Image


(Foto: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/6