Zaviri u čašicu pametno

Znaš li koje je alkoholno piće 'najzdravije' i ima malo kalorija?

Kad piješ, pij pametno. Izbjeći ćeš mamurluk, suvišne kalorije koje si teškom mukom istopila u teretani, ali i pružiti organizmu najzdraviju varijantu alkohola

pylyp-sukhenko-jjocamghnRI-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Nastojiš voditi što zdraviji način života. Paziš što jedeš, redovito vježbaš, izbjegavaš slatko u nadi da ćeš skinuti tih pet - šest kilograma viška, miksaš smoothieje, "preživaš" salate, a kad padne mrak "povampiriš" se i tijelo one disciplinirane cure koja je od jutra do mraka pazila što jede i pije, preuzme ljubiteljica žestokih i ostalih alkoholnih pića, uživateljica fast food i "obijačica" pekarnica u gluho doba noći. Sav trud do jutra padne u vodu. Budiš se s grižnjom savjesti.

Image
UNIKATNA I PREKRASNA

Kala je nježna i elegantna kraljica među cvijećem

Image
Foto: Pexels

Kako bi izbjegla ovakve scenarije, ovladaj tom čašicom. Nitko ne kaže da trebaš prestati uživati u alkoholu, no mjera i izbor pića su ključni. Najbolji alkohol kojim možeš počastiti tijelo i dušu je crveno vino. Za razliku od likera i koktela koje obiluju šećerom i praznim kalorijama, ali i kaloričnog piva (tri dcl piva ima oko 150 kalorija), s vinom je druga priča.

Ono ima malo kalorija (oko 90 kalorija je u čaši vina), a sadrži vrijedne tvari poput tanina i visoku razinu antioksidansa, među kojima je i jedan od najjačih - resveratrol. Antioksidansi saniraju oštećenja na stanicama nastala djelovanjem oksidativnog stresa i tako usporavaju starenje i čuvaju zdravlje. Po pitanju kalorija, malo kaloričnije je bijelo vino. Potpuno druga priča je s desertnim, suhim vinima koja obiluju šećerom, piše Eat This, Not That.

Image
Foto: Pexels

Stoga, izbjegavaj koktele i pića miješana s gaziranim sokovima. Želiš li svoje piće dodatno obogatiti, iscijedi u njega malo limuna, limete ili dodaj mineralne vode, no najbolje bi bilo da povremeno uživaš u kvalitetnom crvenom vinu. Koje je tvoje najdraže alkoholno piće?