Znaš li da kreativnost poboljšava zdravlje i to na više načina?

Kad ovo pročitaš otrčat ćeš kupiti kist i bojice, upisati se na tečaj lončarstva ili uzeti sate violine kod onog zgodnog susjeda

Znaš li da kreativnost poboljšava zdravlje i to na više načina?

Možda ti zvuči predobro da bi bilo istinito, no kreativnost zaista pozitivno djeluje na cjelokupno zdravlje. Čak i jednostavno bojanje trendi bojanki za odrasle poboljšava rad mozga, psihičko zdravlje pa i fizičko jer smiruje i time pomaže tlaku da dođe u normalu.

Image


FOTO: Pexels

Prema kognitivnoj teoriji, kreativnost je u samim ljudskim temeljima izbog toga je vrlo važna. Ako misliš da nisi kreativna, ne očajavaj, Nitko od tebe ne traži da nastaviš gdje su stali Meštrović ili Ivana Brlić Mažuranić. Ono što bi trebala je prepustiti s trenutku, uzeti u ruke kist, gitaru, olovku ili glinu i napraviti nešto s njima. Nije važno kako će ispasti, važno je da se ti oslobodiš i uživiš. 

U nastavku ti otkrivamo kako to kreativnost pozitivno djeluje na zdravlje:Image

Pet načina koji će potaknuti kreativno pisanje kod vaše djece

Podiže rasploženje i čini te sretnijom

Jesi li ikada radila nešto čemu si se toliko posvetila i uživala u tome, da si izgubila pojam o prostoru i vremenu? Ako jesi, onda znaš i da si tada bila ispunjena i sretna. Dok radiš nešto u čemu uživaš, u organizmu se luči hormon sreće dopamin koji ti pomaže motivirati te za dalje, nadahnjuje te i podiže ti raspoloženje te automatski neutralizira stres.

Image


FOTO: Pexels

Snižava rizik od demencije

Osim što te čini sretnom, kreativne aktivnosti su se pokazale odličnom dodatnom terapijom za osobe oboljele od demencije. Ne samo da smanjuju razinu anksioznosti i depresije, već pomažu ljudima oboljelima od demencije da poboljšaju pamćenje i vrate natrag svoju osobnost, pokazuje studija koju navodi Forbes.FOTO: Pexels

Poboljšava mentalno zdravlje

Prosječna osoba u danu "izvrti" oko 60.000 misli. Kreatvine aktivnosti pomažu ti usredotočiti se i smiriti misli pa se često uspoređuju s meditacijom. Naime, takav efekt imaju na mozak i tijelo. U kreativne radnje spada i vrtlarenje. Ako više voliš pisati ili slikati, dobra je vijest za tebe da pisanje pomaže nositi se i suočiti s negativnim emocijama na produktivan način, dok slikanje pomaže izraziti traume koje je teško verbalizirati.

Čini te pametnijom

Ako voliš glazbu, pjevaš ili sviraš neki instrument bit ćeš sretna kad čuejš da su istraživanja pokazala kako muziciranje pojačava vezu između lijeve i desne polutke u mozgu. Lijeva polutka upravlja motorikom, dok je desna usredotočena na melodiju. Dok sviraš, aktiviraš simultano i jednu i drugu, što dovodi do poboljšanja kognitivnih funkcija.