
Znakovi da konzumiraš previše šećera i kako smanjiti njegov unos

Svi volimo šećer (u nekom obliku) i tko god negira ovu činjenicu - laže. Ali kako to obično biva, život je nepravedan i šećer je loš za naše zdravlje. Ustvari, jednom kad znaš koliko je šećer loš i na koje sve načine utječe na tvoje zdravlje, teško je gledati ga na isti način (unatoč njegovom neodoljivom okusu).
Konstantne borbe s aknama i prištićima
Nagli rast i pad energije
Glukoza je odgovorna za opskrbu energijom tvog tijela, zbog čega je vrlo važno održavati razinu šećera u krvi na odgovarajućoj razini. Svako odstupanje od ovoga može dovesti do čestih promjena razine energije tijekom dana. Kada jedeš slatkiše i piješ zaslađene sokove, gušterača oslobađa inzulin koji pomaže glukozi dospjeti u stanice, ostavljajući te s visokim naletom energije. Kad ciklus završi, osjetiš kako razina energije naglo pada upravo zato jer tvoje tijelo želi više šećera.
Problemi s nadutosti
Nadutost, vjetrovi, kao i druge probavne tegobe, mogu biti uzrokovane različitim namirnicama, a u prekomjerna konzumacija šećera jedna je od njih. Budući da je nadutost izravno povezana s onim što jedeš i pokušavaš probaviti, šećer ima veliku ulogu u tome. Ako se šećeri loše apsorbiraju u tankom crijevu, ući će u debelo crijevo gdje šećer obično djeluje poput bakterija koja stvara plin.
Česte promjene raspoloženja
Osim promjene šećera u krvi, šećer može utjecati i na neurotransmitere u mozgu koji reguliraju tvoje raspoloženje. Baš kao i kod energije, u početku ćeš se osjećati bolje i sretnije, ali nakon naglog rasta, slijedi nagli pad te osjećaji poput umora i razdražljivosti. Najbolji način za stabilizaciju šećera i raspoloženja u krvi je veći unos hrane kojoj je potrebno više vremena za probavu, poput cjelovitih žitarica, vlakana i proteina.
Borba s karijesom je poput borbe s vjetrenjačama
Da je šećer glavni uzrok karijesa, vjerojatno si već znala. Kada šećer dospije na tvoje zube, on 'hrani' bakterije plaka koje su već prirodno tamo, proizvodeći kiseline koje se troše na zubnoj caklini, što na kraju dovodi do karijesa. Jedna od najgorih kombinacija je šećer i kiselina koju dobivamo iz gaziranih i sportskih napitaka, a koji oboje uništavaju zubnu caklinu. Baš zbog toga uvijek radije posegni za vodom ili negaziranim napitcima s prirodnim šećerima.


Horoskop za subotu: Rakovi se trebaju naspavati, škorpioni pobjeđuju

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva
