Znakovi da konzumiraš previše šećera i kako smanjiti njegov unos

Problemi s aknama i nagle promjene u razini energije samo su neki od simptoma previše šećera. Evo kako smanjiti njegov unos jednom zauvijek

Znakovi da konzumiraš previše šećera i kako smanjiti njegov unos

Svi volimo šećer (u nekom obliku) i tko god negira ovu činjenicu - laže. Ali kako to obično biva, život je nepravedan i šećer je loš za naše zdravlje. Ustvari, jednom kad znaš koliko je šećer loš i na koje sve načine utječe na tvoje zdravlje, teško je gledati ga na isti način (unatoč njegovom neodoljivom okusu).

Ali kako znati da unosiš previše šećera? Ovaj, mnogima omiljeni ugljikohidrat dolazi u mnogim oblicima, ali dva su glavna izvora: prirodni i dodani šećer. Kada govorimo o unosu previše šećera, govorimo isključivo o dodanom šećeru.

Prema , preporučena doza šećera trebala bi biti manja od 10 posto dnevnog unosa energije. Dnevnih 10 posto odgovara 7 žličica dodanog šećera. Da, šećer je nesporno ukusan i svi ga volimo, ali ako ga previše konzumiramo, može imati previše štetnih posljedica, fizičkih i psihičkih. Zapravo, samo 4 g ugljikohidrata jednake su jednoj žličici šećera u tvom tijelu, stoga pripazi na sljedeće znakove i pokušaj smanjiti dnevni unos šećera te uvijek biraj šećer u prirodnim proizvodima poput voća, povrća, orašastih plodova ili žitarica te napitke s prirodnim šećerima.

U nastavku smo izdvojile nekoliko najčešćih simptoma prekomjerne konzumacije šećera, ali i nekoliko savjeta kako si pomoći te smanjiti njegov unos.

Konstantne borbe s aknama i prištićima

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)


Hrana koja sadrži dodani šećer uzrokuje porast razine inzulina i započinje proces glikacije ili vezivanja šećera na molekule proteina. Čim glukoza uđe u tvoju krv, ona pokreće niz složenih fizioloških procesa koji u konačnici mogu uzrokovati upalu i probleme s kožom. Ovo pojačavanje inzulina na kraju može povećati aktivnost uljnih žlijezda u tvojoj koži i aktivirati upalne procese.

Nažalost, to znači da je prehrana s visokim udjelom šećera povezana s većim rizikom od pojave akni. Ako ti smeta tvoja neposlušna koža i čini se da ti ništa od kozmetičkih proizvoda u tome ne pomaže, pokušaj promijeniti prehrambene navike. Ne savjetujemo da u cijelosti izbaciš šećer iz svog života (jer što je život bez malo slatkoće?), ali definitivno bi trebala konzumirati hranu i pića  koja ne sadrže dodani šećer ili barem smanjiti njihovu upotrebu na minimum. Umjesto čokolade, posegni za jabukom, a umjesto omiljenog gaziranog pića, izaberi napitak s prirodnim šećerima, primjerice, stopostotne voćne sokove kakve ima Juicy.

Nagli rast i pad energije

Glukoza je odgovorna za opskrbu energijom tvog tijela, zbog čega je vrlo važno održavati razinu šećera u krvi na odgovarajućoj razini. Svako odstupanje od ovoga može dovesti do čestih promjena razine energije tijekom dana. Kada jedeš slatkiše i piješ zaslađene sokove, gušterača oslobađa inzulin koji pomaže glukozi dospjeti u stanice, ostavljajući te s visokim naletom energije. Kad ciklus završi, osjetiš kako razina energije naglo pada upravo zato jer tvoje tijelo želi više šećera.

Da bi održala razinu energije, izbjegavaj jesti slatkiše i nezdrave grickalice. Umjesto toga, odluči se za nemasne proteine i zdrave masti. S druge strane, biraj sokove bez dodanog šećera te crpi "pravu" energiju za svoje tijelo iz zdrave hrane i zdravih pića.

Problemi s nadutosti

Nadutost, vjetrovi, kao i druge probavne tegobe, mogu biti uzrokovane različitim namirnicama, a u prekomjerna konzumacija šećera jedna je od njih. Budući da je nadutost izravno povezana s onim što jedeš i pokušavaš probaviti, šećer ima veliku ulogu u tome. Ako se šećeri loše apsorbiraju u tankom crijevu, ući će u debelo crijevo gdje šećer obično djeluje poput bakterija koja stvara plin.

Previše šećera može dovesti do pomutnje u probavnom sustavu, stoga pokušaj izbjegavati hranu i pića s dodanim šećerom te umjesto toga ciljaj na unos prirodnih šećera u njihovom prirodnom izvoru, poput cjelovitog voća i povrća, ali i 100% voćnih sokova.


shimmer fallback

Česte promjene raspoloženja

Osim promjene šećera u krvi, šećer može utjecati i na neurotransmitere u mozgu koji reguliraju tvoje raspoloženje. Baš kao i kod energije, u početku ćeš se osjećati bolje i sretnije, ali nakon naglog rasta, slijedi nagli pad te osjećaji poput umora i razdražljivosti. Najbolji način za stabilizaciju šećera i raspoloženja u krvi je veći unos hrane kojoj je potrebno više vremena za probavu, poput cjelovitih žitarica, vlakana i proteina.

Borba s karijesom je poput borbe s vjetrenjačama

Da je šećer glavni uzrok karijesa, vjerojatno si već znala. Kada šećer dospije na tvoje zube, on 'hrani' bakterije plaka koje su već prirodno tamo, proizvodeći kiseline koje se troše na zubnoj caklini, što na kraju dovodi do karijesa. Jedna od najgorih kombinacija je šećer i kiselina koju dobivamo iz gaziranih i sportskih napitaka, a koji oboje uništavaju zubnu caklinu. Baš zbog toga uvijek radije posegni za vodom ili negaziranim napitcima s prirodnim šećerima.


Sadržaj producirao RTL Digital u suradnji s partnerom Juicy.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.