Misterij za mnoge

Zdravlje svake žene: Pet stvari koje trebamo znati o vagini

Pojavom interneta informacije su postale dostupnije, ali se bez obzira na to šire različiti mitovi, pogotovo o ženskom zdravlju. Zato smo provjerile i saznale pet stvari koje svaka žena treba znati o vagini.

profimedia-0413824080.jpg
Foto: Profimedia.hr

Žensko tijelo i zdravlje bilo je zanemareno kroz sva ranija stoljeća i tek se u 20. stoljeću počelo otvoreno govoriti o njemu. Koliko su žene bile zanemarene pokazuje i to da je i ženama bilo neugodno govoriti, čak i misliti, o vlastitoj anatomiji. Danas je sve drukčije, s pojavom interneta informacije su postale dostupnije, ali se bez obzira na to društvenim mrežama šire različiti mitovi, pogotovo o vagini.

Image
Upozoravajući znakovi

Žensko zdravlje: 8 simptoma koje žene često ignoriraju (a ne bi smjele)

Ginekologinja Jen Gunter nakon 25-godišnje prakse odlučila se boriti za žensko zdravlje, ali i protiv mitova koji i danas postoje, a često ih podupiru društvene mreže. Ova liječnica napisala je i knjigu "The Vagina Bible" koja je postala bestseller u nekoliko zemalja. Knjiga je puna praktičnih savjeta, osmišljenih da osnaži žene i pomogne im da brinu o svom zdravlju. No, navodi i nekoliko važnih činjenica koje bi svaka žena trebala znati o svom zdravlju i vagini.

Važno je znati razliku između vagine (rodnice) i stidnice (vulve)

Rodnica (vagina) se nalazi u unutrašnjosti tijela - to je mišićni kanal koji povezuje maternicu s vanjskim svijetom. Ono što se može vidjeti izvana, dio koji dodiruje odjeću, je stidnica (vulva). Gunter naglašava da je važno upotrebljavati pravilnu terminologiju, a ne koristiti eufemizme.

Image
Foto: Unsplash

"Kada ne može izgovoriti riječ vagina ili stidnica onda se implicira da u tome postoji nešto prljavo ili sramotno", kaže Gunter. Smatra da korištenje zamjenskih riječi nije samo štetno za žene na emocionalnoj razini, već može imati utjecaja na liječenje, jer pacijenti možda neće moći točno opisati što se događa i dobiti pravi tretman.

Rodnica se sama čisti

Ginekologinja Gunter primjećuje da se posljednjih deset mnoge stvari mijenjaju, pa tako mnoge žene vjeruju da trebaju koristiti proizvode kako bi modificirale miris svoje vagine. U SAD-u je čak 57% žena imalo vaginalno čišćenje u posljednjih godinu dana, a mnoge su izjavile da ih upravo na to potiče njihov seksualni partner. No, ona naglašava da nema potrebe za tim. "To je pećnica koja se sama čisti", kaže dalje za BBC. Posebno upozorava na korištenje različitih gelova za tuširanje s mirisom jer kaže da su to "cigarete za vaginu".

Image
Foto: Unsplash

Čak i voda može poremetiti osjetljivi ekosustav, povećavajući rizik od zaraze spolno prenosivim infekcijama. Vanjska strana, područje stidnice, treba se očistiti vodom ili blagim sredstvom za čišćenje. Sapun može skinuti kiseli omotač koji djeluje kao nepropusna zaštita za kožu. Stanice rodnice se mijenjaju svakih 96 sati, što je mnogo brže nego kod drugih dijelova tijela i tako se stidnica brzo oporavlja.

Rodnica je poput vrta

Rodnica ima vojsku "dobrih" bakterija koje joj pomažu da ostane zdrava. "Vaginalni mikrobiom je poput vrta s različitim vrstama bakterija koje zajedno funkcioniraju kako bi vaginalni ekosustav bio zdrav", kaže Gunter.

Dobre bakterije proizvode tvari koje stvaraju blago kiselu okolinu i zaustavljaju rad "loših bakterija, ali utječu i na održavanje vlažnosti. Zato je važno ne čistiti rodnicu s antibakterijskim proizvodima.

Image
Foto: Unsplash

Stidne dlačice postoje s razlogom

Gunter primjećuje da posljednje desetljeće žene sve više uklanjaju sve stidne dlačice te objašnjava da postoje različiti rizici zbog tog trenda. "Kada se briješ ili depiliraš uzrokuješ mikroskopsku traumu na koži. Vidim posjekotine, ogrebotine i infekcije od uklanjanja stidnih dlačica", kaže Gunter. Ona savjetuje da kozmetičarke jako paze na postupak kako se bakterije ne bi širile.

Image
Foto: Unsplash


Kada se briješ važno je koristiti čistu britvicu i pravilno pripremiti kožu te uvijek brijati u smjeru rasta dlačica kako bi se smanjio rizik od urastanja. Stidne dlačice imaju svoju funkciju - one su mehanička barijera i štite kožu.

Vagina se mijenja s godinama

Nakon godina i godina menstruacije i trudnoća, jajnici prestaju proizvoditi jajne stanice i menstruacija prestaje. Količina hormona u tijelu koji održavaju plodnost dramatično pada, a niske razine estrogena posebno utječu na rodnicu i stidnicu. Ta tkiva, koja su nekada bila vlažna sada mogu atrofirati, a suhoća može uzrokovati bol tijekom seksa. Ovo bi moglo zvučati depresivno, ali Gunter kaže da većina žena u tome može dobiti pomoć od svog liječnika. Važno je da žene znaju da ne moraju patiti.

Image
Foto: Unsplash

Postoji mit (nastao iz loših istraživanja) da će spolni odnos pomoći u održavanju vlažnosti, ali mikrotrauma vaginalnog tkiva može ga učiniti ranjivim na infekciju stoga je važno potražiti liječničku pomoć