ŽENSKO ZDRAVLJE

Najčešći zdravstveni problemi s kojima se suočavaju žene u 40-ima

Žene u 40-ima bliže se menopauzi i vjerojatno će iskusiti određene zdravstvene komplikacije zbog hormonalnih promjena koje tada nastupaju

pexels-karolina-grabowska-4467822.jpg
Foto: Pexels

Kako starimo, naše se tijelo mijenja, a raste i rizik od razvoja raznih bolesti. Žensko tijelo sklono je zdravstvenim komplikacijama, osobito nakon 40. godine života. Učinci starenja, loše životne navike, genetske predispozicije i brojni drugi čimbenici mogu negativno utjecati na naše zdravlje, piše Times of India.

Image
Vrijeme promjena

Ovo je jedna neugodna (i često zanemarena) nuspojava predmenopauze i menopauze

Žene u 40-ima bliže se menopauzi i vjerojatno će iskusiti određene zdravstvene komplikacije zbog hormonalnih promjena koje tada nastupaju. Ipak, uz pravilnu brigu o svom zdravlju, negativni učinci starenja mogu se ublažiti. To podrazumijeva zdravu prehranu, brigu o mentalnom zdravlju, kvalitetan san te redovitu fizičku aktivnost.

Ovo su neki od najčešćih zdravstvenih problema i komplikacija s kojima se žene suočavaju kada dođu u četrdesete, a na koje vrijedi obratiti pozornost:

Pogledaj video: Kako biti sretan?

Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci vrlo su neugodno i bolno stanje, a šanse za njihovu pojavu rastu kako čovjek stari. Osim starenja, i drugi čimbenici mogu potaknuti stvaranje bubrežnih kamenaca. Uvriježeno je mišljenje da su bubrežni kamenci češći kod muškaraca, no mogu se pojaviti i kod žena. Jaka bol u leđima, krv u mokraći, groznica i zimica, povraćanje, osjećaj peckanja tijekom mokrenja samo neki su od simptoma koji ukazuju na mogućnost bubrežnih kamenaca.

Image
Foto: Pexels

Artritis

Kako gustoća kostiju opada, tako raste rizik od razvoja bolesti povezanih s kostima i zglobovima. Žene u 40-ima imaju povećani rizik od razvoja artritisa, osobito ako za to postoje i genetske predispozicije. Bol, ukočenost i deformacija zglobova najčešći su simptomi ove neugodne bolesti.

Dijabetes

Premda se dijabetesa danas javlja i kod mlađih ljudi, rizik od dijabetesa se povećava kod žena nakon što uđu u zreliju dob. Umor, jaka žeđ, pojačano mokrenje, zamagljen vid, gubitak težine i osjetljive desni neki su od simptoma dijabetesa kod žena.

Osteoporoza

Gustoća kostiju kod žena smanjuje se tijekom i nakon 40-ih, osobito zbog hormonalnih promjena s kojima se žene u toj dobi suočavaju. Ženama se savjetuje da povećaju unos kalcija i vitamina D radi očuvanja zdravlja kostiju.

Image
Foto: Pexels

Urinarna inkontinencija

Slab mjehur vrlo je učestali zdravstveni problem kod žena. Zbog starenja slabe živci koji pomažu u radu mjehura te gube elastičnost. Radi toga se može pojaviti urinarna inkontinencija. Smatra se da više od 50 % odraslih žena doživi epizodu urinarne inkontinencije tijekom života, a karakterizira je neodgodivi poriv za mokrenjem. Urinarna inkontinencija narušava kvalitetu života, a može izazvati i pojavu anksioznosti, depresije, probleme sa spolnim odnosom, itd.

Pretilost

Do prije nekoliko godina na pretilost se gledalo samo kao na nuspojavu starosti, no studije su pokazale da pretilost može uzrokovati pojavu brojnih drugih bolest stoga je neophodno usredotočiti se na indeks tjelesne mase kako starimo. Kada dođu u zreliju dob, žene su zbog hormonalnih promjena sklonije debljanju pa bi trebale pripaziti na prehranu te se redovito baviti tjelovježbom ili nekim oblikom fizičke aktivnosti.