JEDNOSTAVNIJI ŽIVOT

Lakoća postojanja: 10 stvari koje bi trebala izbaciti iz doma nakon 40-e godine

Prema mišljenju stručnjaka za mentalno zdravlje i organizaciju doma, kada dođemo u malo zreliju dob, iz svog životnog prostora bismo trebali izbaciti sve one predmete koji nemaju svrhu

profimedia-0786513895.jpg
Foto: Profimedia.hr

Uvijek je dobar trenutak za reorganizaciju i raščišćavanje (engl. decluttering) odnosno oslobađanje svog životnog prostora. Mnogi od nas u svom domu čuvaju hrpu stvari i predmeta koje više ne upotrebljavamo niti nam ne koriste, ali nam ih je ipak žao baciti jer smo previše sentimentalni.

Image
Vrijeme je za radnu akciju

Nova sezona, novo detaljno čišćenje: 7 stvari u domu koje vjerojatno ne čistiš dovoljno

Ipak, stručnjaci za organizaciju, ali i psiholozi tvrde da čuvanje takvih predmeta ne samo da stvara nered, već i šteti našem mentalnom zdravlju. Uredan dom povećava kvalitetu života i poboljšava nam svakodnevicu, ali ujedno donosi i psihički mir.

Do 40-e godine života gotovo svatko nakupi prilično značajnu količinu stvari, od kojih će nam neke uvijek biti drage. Međutim, među tim posebnim predmetima i dnevnim potrepštinama vjerojatno postoji i dosta onih stvari koje više ničemu ne služe već nam samo nepotrebno zauzimaju prostor i doprinose stvaranju nereda.

Portal Bestlifeonline je pomoću stručnjaka za organizaciju doma i mentalno zdravlje izradio vodič o tome što bismo kada dođemo u 40-te trebali izbaciti iz svog doma. Deset stvari s njihovog popisa izdvajamo u nastavku:

Pogledaj video: Kako brzo skuhati i cijeli tjedan jesti zdravo?

Odjeća koja ti više ne pristaje

Bilo da je riječ o staroj odjeći koju više ne nosiš jer je izašla iz mode ili ti određeni komadi više ne pristaju, takve bi predmete svakako trebala ukloniti iz svoje garderobe. Barem dvaput godišnje trebala bi pregledati svoj ormar i napraviti reorganizaciju garderobe te se riješiti svih onih odjevnih predmeta koje u proteklih godinu dana nijednom nisi odjenula. Ostavi samo onu odjeću koju zaista nosiš i u kojoj se osjećaš dobro. Sve ostalo odnesi u kontejner za tekstilni otpad ili doniraj ako je u dobrom stanju.

Image
Foto: Pexels

Ukrasi za dom koje si prerasla

Vjerojatno u svom domu čuvaš i brojne dekoracije i ukrasne predmete koje si kupila još u ranoj mladosti ili stvari koje ti je netko poklonio, ali ti se nikad nisu sviđale. Bilo da je riječ o starinskoj lava lampi ili ružnim figuricama koje skrivaš na dnu nekog ormara, prigrli svoj rast i dopusti sebi da otpustiš sve te stvari iz prošlosti koje više ničemu ne služe.

Stara elektronika

Nostalgija ti ne bi trebala biti izgovor za neuredan dom. Vrijeme je da kažeš zbogom svojoj staroj elektronici poput digitalne kamere, faks uređaja i starih mobitela. Informiraj se o tome kako i gdje je najbolje zbrinuti takav elektronički otpad.

Lijekovi i kozmetika kojima je istekao rok trajanja

Ovaj dio nema veze s godinama, ali se uvijek treba podsjetiti da je važno redovito kontrolirati i stvari u kupaonici. Kutiju s lijekovima trebalo bi pregledavati barem jednom godišnje jer stari lijekovi ne samo da stvaraju nered, nego su i potencijalno opasni. Naravno i kozmetiku treba redovito provjeravati.

CD-i i DVD-i

Kada si zadnji put koristila CD ili DVD? Imaš li uopće uređaje za njihovu reprodukciju? Ako se ne možeš sjetiti, krajnje je vrijeme da se riješiš tih zastarjelih kolekcija. Uz današnju modernu tehnologiju i brojne aplikacije koje su nam dostupne, zaista nema razloga da takve stvari držiš u svom domu.

Image
Foto: Pexels

Plastične vrećice

Jednokratne plastične vrećice jedan su od najgorih 'neprijatelja' našem okolišu i uvelike su doprinijele globalnom zatopljenju stoga ih ne bi trebala koristiti i čuvati. Osim toga, ta ogromna torba puna plastičnih vrećica i nije baš lijep stilski dodatak u interijeru. Plastične vrećice najbolje je odnijeti u kontejner za plastičnu ambalažu ili direktno na reciklažu. Ubuduće, počni koristiti platnene vrećice koje su puno bolji izbor – i za tebe i za okoliš.

Image
Foto: Pexels

Stara pošta i nepotrebna papirologija

S godinama, u našim se domovima nakuplja hrpa neželjene pošte i stare papirologije koja više nikome nije potrebna. Želiš li da ti život bude jednostavniji, barem jednom mjesečno si uzmi vremena kako bi sortirala te papire i baci sve ono što ti nije potrebno. Osim ako nije riječ o važnim ugovorima, ako više ne koristiš određenu papirologiju, vjerojatno bi ih se trebala riješiti. Bolje da taj papir ode na reciklažu, nego da zauzima prostor u tvom domu.

Polomljeni predmeti

Budi iskrena prema sebi: vjeruješ li uistinu da ćeš pronaći vremena kako bi popravila sve one polomljene i potrgane stolice ili okrhnute tanjure koje čuvaš godinama? Ako još uvijek u svom domu čuvaš takve stvari koje ti je bilo žao baciti, ali ti samo zauzimaju prostor, zasuči rukave i učini si uslugu – baci ih u smeće. U protivnom, samo zlorabiš svoj dragocjeni prostor.

Umjetne biljke

Ako si starija od 40, vjerojatno si dosad već ponešto naučila o biljkama, a to znači da je vrijeme da iz svog doma ukloniš sve one umjetne biljke. Osim što ne izgledaju lijepo, plastične biljke ničemu ne služe. Izbaci ih, a zatim otiđi u vrtni centar i pokloni si nekoliko lijepih, živih biljaka koje će tvoj oplemeniti tvoj životni prostor.

Image
Foto: Pexels

Sve ostalo što nisi koristila godinama

Vjerojatno u tvom kućanstvu postoje i brojne druge stvari koje nisu spomenute na ovom popisu, a koje bi trebala ukloniti iz svog doma jer naprosto više ničemu ne služe. Ako za određenim predmetom nisi posegnula godinama, vrijeme je da ga baciš ili pokloniš nekome tko će od njega imati koristi. Bilo da je riječ o starim puzzlama, kuharicama ili pak odjeći koju više ne nosiš, oprosti se sa stvarima koje se više ne uklapaju u tvoj život. Proslijedi ih prijateljima i članovima obitelji ili doniraj dobrotvornim udrugama. Raščisti svoj životni prostor i napravi u njemu malo više mjesta za novu i svježu energiju. Osjećat ćeš se puno pozitivnije i slobodnije.