Tjestenina amatriciana
Postupak:
Slaninu izreži na trakice i poprži na ulju dok ne postane hrskava, odnosno dok se ne istopi sva masnoća iz nje. Tada dodaj bjelo vino i kada proključa smanji vatru i pusti da kuha desetak minuta. Slaninu sada izvadi sa strane pa u vino dodaj pelate i ljutu papriku, sol i papar pa kuhaj 15-ak minuta, taman dok ti se u drugom loncu skuha tjestenina. Vrati slaninu natrag u umak, dodaj mu tjesteninu, dobro promiješaj i naribaj ovčji sir te ukrasi s par listića bosiljka.
Tjestenina amatriciana othranila je generacije Talijana u vrijeme kada se nije imalo puno. Nekada siromaško jelo, danas je delicija. Pripravlja se od nekoliko jednostavnih sastojaka koje je nekada imala svaka težačka kuća, a danas ćeš ih nabaviti u dućanu. Evo što ti je potrebno za pastu amatricianu:
- 400 ml pelata
- 250 grama slanine ili svinsjkih obraza
- 2 dcl bijelog suhog vina
- 2 žlice maslinovog ulja
- žlica malsaca
- svježi bosiljak
- ljuta papričica
- 100 grama pecorino sira
- špagete
- sil i papar