Zdravlje je u kori

Jesti koru voća i povrća - da ili ne?

Zdravlje je u kori

Voće i povrće je poznato po obilnoj količini vitamina,minerala i drugih hranjivih tvari prijeko potrebnih za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma. Prilikom konzumiranja voća i povrća , uobičajen postupak je odstranjivanje kore ploda, dok  se sam plod iskoristi eventualno za sok, voćne salate ili plod jednostavno ubacimo u usta i sa užitkom sažvačemo. Međutim, malo ljudi zna da upravo kora od voća i povrća sadrži puno veću količinu vitamina nego sama unutrašnjost ploda. Teško je zamisliti kako žvaćete koru od npr. kiwija. Međutim, jeste li znali da se na Novom Zelandu plod kiwija jede skupa sa korom. Ako vam je problem jesti dlakavu koru od kiwija možete je jednostavno smiksati u sok. Također mnogi stanovnici Engleske i Indije jedu banane skupa sa korom. Daily Mail navodi kako svo voće i povrće sadrži određenu sinergiju, što znači da ako razdvojimo koru, jezgru i stabljiku izgubili smo pun intenzitet djelovanja ploda.

Upitan način uzgoja?
Mit o obaveznom guljenju voća i povrća vjerojatno ima i velike veze sa pojavom pesticida u prošlom stoljeću i globalnom spoznajom o njihovom štetnom djelovanju. Od tada su se neke stvari i promijenile:  najštetniji pesticid DDT je zabranjen, više se pažnje pridodaje organskom uzgoju voća i povrća (nažalost ponekad je to samo navedeno isključivo za marketinške svrhe, dok je istina sasvim drugačija).  Ne bi bilo loše sprovesti strožu kontrolu  kod plodova koji imaju tanju koru, jer je u tom slučaju puno veća vjerojatnost  prskanja  ploda (nametnik će lakše probiti koru breskve negoli naranče...) Svakako, ako plod nije iz našeg vrta ne možemo biti potpuno sigurni da nije tretiran nikakvim kemijskim supstancama. Međutim, ako kupljene jabuke stavimo u posudu sa zasoljenom vodom, pustimo da odstoje oko 30 minuta i zatim ih ponovno operemo vodom, možemo biti poprilično sigurni da su eventualni toksini nestali. Isto vrijedi i za ostalo voće i povrće. Poznato je da se u narodu sol oduvijek koristila kada je trebalo nešto očistiti.
Navedimo neke primjere plodova koji se mogu jesti skupa sa korom:
Krumpir, mrkva, krastavci...

Kora jednog krumpira sadrži dnevnu potrebnu količinu vlakana, kalija, željeza i vitamina C. Naravno, potrebno ju je prokuhati skupa sa krumpirom, ili ispeći u pećnici. Stari taoisti (drevni kineski mudraci) su život promatrali kroz ravnotežu Yina i Yanga, pa je tako bilo i sa hranom. Ne samo da nisu gulili mrkvu već su smatrali da je prava šteta skinuti vršak mrkve, jer upravo taj dio sadrži tvari koje su bitne za savršenu ravnotežu Yina i Yanga u organizmu.

Banane
Kora banane bogata je serotoninom, supstancom koja je je bitna za našu ravnotežu raspoloženja pa stoga može ublažiti depresiju. Također se unutarnji bijeli dio može koristiti za njegu zubi, budući da sadrži kalcij, kalij i vitamin D.

Ananas, bundeva, tikvice...
Kora će vam vjerojatno biti pretvrda za konzumiranje međutim , što bliže prilazite kori to imate više hranjivih tvari. Jezgra od ananasa je bogata enzimom bromelainom koji pomaže kod neprobavljene hrane zaostale u crijevima i želucu. Ako vam je pretvrda također ju se može smiksati u sok.  Statistike su pokazale da Rumunji kao nacija imaju najmanje problema sa bolestima prostate. Uzrok tome pripisali su narodnom običaju učestalog konzumiranja bundevinih sjemenki koje sadrže cink, veoma bitan za ispravno funkcioniranje prostate. Tu je još i beta – karoten koji štiti srce i djeluje antikancerogeno.

Agrumi
Koru od limuna, naranče ili pak mandarine najbolje je jesti naribanu uz neko jelo, a može se stavljati i u kolače, pite... Vjerojatno ste čuli i za domaći specijalitet, tzv. Arancini ( kora od naranče skuhana i uvaljana u šećer ).  

Autor: Goran Mizdrak & Divine Energy Park,
organizacija za razvoj svijesti zdravlja, prirode i mira
www.dep.life
E pisinam@dep.life

Foto: schiros - Fotolia