PRAVILAN IZBOR

Pet zdravih namirnica koje produljuju život i smanjuju rizik od kroničnih bolesti

Nova studija otkrila je da pravilna prehrana, i to izbor određenih namirnica, može pridonijeti dugoročnom zdravlju ljudi, ali i planeta

pexels-yaroslav-shuraev-8845647 (1).jpg
Foto: Pexels

Nije tajna da izbor prehrane ima ključnu ulogu u ljudskom zdravlju, a nove studije su otkrile i da konzumacija određenih namirnica može produljiti život, ali i smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Uz sve to, istraživanje predstavljeno na Nutrition.org je otkrilo i da ljudi koji se hrane biljnom i ekološki uzgojenom hranom imaju veće šanse za dulji život, piše Healthline.

Image
TI TO MOŽEŠ!

Kako u život uvesti zdrave navike – u 4 koraka

Ovo je pet ključnih namirnica koje pozitivno utječu na ljudsko zdravlje i mogu produljiti životni vijek, a dobre su i za planet:

  • Cjelovite žitarice
  • Voće
  • Povrće bez škroba (brokula, cvjetača, gljive, rajčice)
  • Orašasti plodovi
  • Nezasićene masnoće (maslinovo, suncokretovo, repičino i kukuruzno ulje)

Kako su otkrila istraživanja, ove zdrave namirnice biljnog podrijetla povezane su s niskim rizikom od kroničnih bolesti kao što su dijabetes, moždani udar i kolorektalni karcinom, a imaju i manji utjecaj na okoliš.

Image
Foto: Pexels

Istraživanje sugerira da konzumacija hrane koja je više prihvatljiva za planet, kao što su proteini biljnog podrijetla umjesto crvenog mesa, smanjuje šanse pojedinca za umiranje od stanja poput raka te bolesti srca, dišnog sustava i neurogenerativnih bolesti.

Stručnjaci za prehranu smatraju kako nova istraživanja mogu potaknuti ljude i motivirati ih da naprave pozitivne promjene u svojim prehrambenim navikama.

"Ključno je da razvijemo svijest o tome kako naš izbor prehrane utječe na zdravlje, ali i na okoliš'", istaknula je stručnjakinja Kelsey Costa.

Prihvaćanjem hrane koja je 'planet-friendly' ne samo da možemo smanjiti rizik od kroničnih bolesti, već i promicati dugovječnost i smanjiti negativan utjecaj proizvodnje hrane na okoliš.

Stručnjaci ističu i da svatko može započeti s malim promjenama u svojoj svakodnevici radi poboljšanja vlastitog zdravlja, ali i na taj način izborom namirnica smanjiti negativan utjecaj na okoliš. Neke od njihovih savjeta otkrivamo u nastavku:

Malim koracima do boljeg zdravlja

Ako trenutno jedeš puno jaja ili mesnih prerađevina, prelazak na biljnu prehranu ne može se dogoditi preko noći. Počni postepeno mijenjati svoje prehrambene navike i uvedi u svoje obroke više namirnica biljnog podrijetla, poput dodavanja dodatne porcije voća ili povrća svaki dan. Nadalje, svaki tjedan možeš isprobati neki novi recept koji sadrži povrće koje još nisi kuhala ili jela, savjetuju stručnjaci. Način razmišljanja također je važan. Bolje je težiti napretku nego savršenstvu. Uvođenje malih promjena tijekom vremena može povećati vjerojatnost uspješnog uvođenja novih navika u svakodnevni život.

Image
Foto: Pexels

Pripazi na otpad od hrane

Stručnjaci napominju da nije važno samo ono što unosimo u svoje tijelo, već i ono što završi u smeću. Proizvodnja hrane iziskuje jako puno energije stoga se ne bismo trebali razbacivati hranom, a otpaci od hrane dok trule proizvode metan, staklenički plin. Malo svijesti i planiranja može značajno utjecati na okoliš. Potrošači mogu pomoći u smanjenju bacanja hrane planiranjem obroka unaprijed i kupnjom samo onoga što im je potrebno, umjesto da kupuju više nego što je potrebno, pojašnjavaju stručnjaci.

Biraj organske proizvode

Svoj utjecaj na okoliš možemo smanjiti i kupnjom organskih proizvoda, i to najbolje od lokalnih proizvođača. Organski proizvodi obično se uzgajaju s manje gnojiva i pesticida i bolji su izbor, i za zdravlje i za okoliš. Kada je to izvedivo u smislu pristupačnosti i financija, trebali bismo birati ekološko uzgojenu hranu.

Image
Foto: Pexels

Povećaj unos biljnih proteina

Malo kreativnosti u kuhinji čitav će proces prelaska na biljnu prehranu učiniti zabavnijim i zanimljivijim. Počni u prehranu uvoditi zanimljive namirnice kao što su grah, tofu, tempeh i leća. Ove su namirnice izuzetno hranjive i odličan su izvor biljnih proteina, a mogu se pripemiti na bezbroj načina.

Jedi šareno

Nutricionisti često savjetuju da jedemo hranu u duginim bojama, a pod tim se misli na raznolikost voća i povrća koje bi se trebalo nalaziti na našem tanjuru, i to svaki dan. Različite boje ukazuju na različite hranjive tvari i zdravstvene prednosti. Primjerice, zelena i žuta paprika i crvena rajčica odlično se slažu u salati, dok se patlidžani mogu kombinirati s brokulom i mrkvom. Prženi krumpir odlično se slaže s tofuom.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO JESTI ZDRAVO NA POSLU?