Karantena je na mnogima ostavila traga, što mentalno, što fizički. Čak su i najpredaniji vježbači nakupili malo masnih nakupina oko struka, a da ne pričamo o svima onima koji ni prije pandemije nisu uživali u tjelovježbi koliko i u dobrom zalogaju. Vrijeme je da se to promijeni.
Kako nam se ove godine sve više bliži kraj pandemije i mjere zaštite polako počinju popuštati, na red je došlo i otvaranje teretana. No treninzi u teretani nisu jedino rješenje za sve te kilograme koje smo nakupile tijekom dana provedenih u domu. I dok redovitom tjelovježbom možemo ubrzati proces mršavljenja, moramo biti svjesne da se tijelo najviše oblikuje u kuhinji.
Tajna mršavljenja je u jednom jednostavnom triku - kalorijskom deficitu. Možda je jednostavan kao koncept, ali pridržavanje takvog načina mršavljenja može biti poprilično teško. Kada samo pomislimo da jedna čokolada ima oko 550 kalorija, a da jedan izlet u fast food restoran može zadovoljiti cjelodnevnu potrebu za kalorijama (što je gotovo 2000 kalorija za prosječnu osobu), kalorijski deficit polako postaje bauk kojeg se bojimo.
Kako bi te oslobodile tog straha i ohrabrile te na tvom putu prema zdravijem životu, pronašle smo nekoliko trikova kako kroz dan unositi manje kalorija, ali da pri tome ne moraš gladovati i brojati minute do idućeg obroka. Ove trikove bi bilo super usvojiti ne samo za vrijeme kada želiš izgubiti kilograme, nego i za ostatak života kako bi ga mogla proživjeti što zdravije i što duže.
Neka pola obroka bude povrće
Povrće sadrži puno vode i vlakana koji nam daju osjećaj sitosti, a nemaju puno kalorija. Pod povrće ne mislimo na krumpir i slične namirnice pune škroba i jednostavnih ugljikohidrata. Takve namirnice su kalorijske bombe i mogu nam dati osjećaj da jedemo zdravo, a zapravo se opasno igramo s razinom šećera u krvi. Zamijeni namirnice poput krumpira, riže ili tjestenine svježim ili kuhanim povrćem koje će te jednako zasititi, ali s mnogo manje kalorija.
Svaki obrok ili užina neka sadrži proteine
Proteini nam daju puno snažniji osjećaj sitosti nego ugljikohidrati ili masti te ih je zato preporučljivo jesti uz svaki obrok, pa čak i uz užinu. Proteini ne moraju biti samo u obliku mesa. Možeš ih dovoljno unijeti putem grčkog jogurta, svježeg sira, hummusa, jaja ili namirnica poput slanutka i crvenog graha.
Pij vodu uz svaki obrok
Ne piješ vodu uz svaki obrok koji jedeš? Vrijeme je da počneš. Odlična je ideja prije samog obroka popiti jednu čašu vode kako bi smanjila osjećaj gladi te da bi tvoj želudac ranije poslao signal da je pun. Ako uz obrok umjesto vode imaš naviku piti sokove ili gazirana pića, krajnje je vrijeme da ih zamijeniš vodom. Slatki napitci nam ne daju osjećaj sitosti, ali nam daju nepotrebne kalorije koje na kraju završe u masnim naslagama oko trbuha ili stražnjice.
Započni obrok juhom ili salatom
Možda zvuči kontraintuitivno da jedeš više sljedova hrane kako bi izgubila kilograme, ali ovaj trik će ti uistinu pomoći. Ako obrok započneš juhom koja nema puno kalorija ili jednostavnom salatom, nećeš na glavno jelo nasrnuti kao da nisi jela proteklih tjedan dana jer će tvoje tijelo djelomično zadovoljiti potrebu za hranom i smanjiti osjećaj gladi. Zato idući put kada imaš osjećaj da bi mogla pojesti vola, prije nego što ga napadneš kao gladna hijena, pojedi malo salate ili juhice.
Začini hranu
Ljuta hrana nam smanjuje apetit, i to ne zato što ju ne možemo jesti jer je previše ljuta nego zato što spoj kapsaicin, koji se nalazi u ljutim papričicama, brže stvara osjećaj sitosti. To ne znači da moraš zaljutiti jelo kao da si rođena Slavonka, nego jednostavno dodaj malo začina u svoj omiljeni recept i primijetit ćeš koliko će se tvoje porcije smanjiti.
Jedi bez distrakcija
Jedan od glavnih problema zašto smo u današnjem modernom svijetu sve više podložni prejedanju su društvene mreže i televizija. Možda zvuči čudno da su tvoja omiljena emisija na TV-u i višak kilograma povezani, ali poveznica uistinu postoji. Kada gledamo seriju ili skrolamo bespućima interneta dok jedemo, više se fokusiramo na to što je obukla Kim K nego na to što stavljamo u usta. Naša fokusiranost na distrakciju ne dopušta nam da prepoznamo koliko hrane je dosta hrane i tako dolazi do prejedanja. Idući put kada sjedneš za stol jesti, ugasi sve uređaje oko sebe i pokušaj se fokusirati samo na hranu i brzo ćeš primijetiti razliku u porcijama koje ćeš stavljati na tanjur.