Promjene u tijelu

Zašto s godinama postajemo osjetljiviji na neke namirnice?

S godinama počnemo shvaćati da više ne možemo samo jesti, nego moramo pomnije razmišljati što se nalazi na tanjuru

sasha-stories-XVTTK3wcYME-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Nedovoljna količina sline

Kemijski proces probave također započinje u ustima, u slini se nalaze enzimi koji pomažu razgradnji hrane. "Kako starimo, žlijezde slinovnice proizvode manje količine sline što otežava razgradnju hrane, ali može stvoriti suha usta", kaže Stratton. Ova situacija može se pogoršati zbog lijekova kao što su antihistaminici, diuretici, antihipertenzivi, dekongestivi i alkohol. "Osim izbjegavanja lijekova koji mogu uzrokovati suha usta, nema načina da spriječi smanjene proizvodnje sline, ali može se stimulirati proizvodnja sline cuclanjem bombona bez šećera", dodaje dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Unsplash
3/7