Zdravlje
Zdravlje

Začini koji bi trebali biti dio svake kuhinje

Začini koji bi trebali biti dio svake kuhinje
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Daju ukus jelu i poboljšavaju naše zdravlje

Postoji nekoliko jako zdravih začina koje bismo trebali uvrstiti u svaku kuhinju. Oni imaju protuupalno djelovanje, potiču rad probave, ali i ubrzavaju metabolizam zbog čega su neizostavni dio svake prehrane. Nutricionisti ističu da je intenzivniji miris začina znak da je začin zdrav i dobar za naš organizam. CRVENE ČILI PAPRIČICE Ako ne volite ljuta jela, ipak pokušajte s upotrebom čili papričica. Osobito se preporučuju ako imate problema s bolovima jer djeluju protiv bolova i pridonose poboljšanju i izgradnji kompletnog imunološkog sustava. ĐUMBIR Đumbir je bogat vitaminom B i magnezijem, a ima vrlo specifičan okus. Idealan je saveznik za želučane probleme i poboljšavanje cjelokupnog probavnog sustava. Čaj od đumbira može smiriti mučninu i ublažiti simptome prehlade. Možete oguliti svježi korijen i naribati ga čak i u juhe ili smoothie, te ga koristiti za pripremu jela od mrkve, povrća ili batata. BOSILJAK Sadrži antioksidativna i protuupalna svojstva, a sjajan je izvor željeza, magnezija i kalcija. Bosiljak možete posaditi i izvan sezone, u teglicu i uzgajati ga u vlastitoj kuhinji. On je jedan od glavnih začina u mediteranskoj kuhinji, a sjajno se uklapa i u varivima. KOPAR Djeluje antibakterijski, a odličan je u kombinaciji s umacima, salatama i ribljim jelima. Jača organizam u borbi protiv bolesti. RUŽMARIN Ružmarin se može dodati većini jela poput raznih juha, jela s piletinom, janjetinom, omleta. Daje specifičan, fini okus jelima, a sjajno se uklapa i uz ribu koja se peče na roštilju. Najčešće se jelima dodaje u grančici, pa se izvadi nakog kuhanja ili pečenja. KORIJANDER Korijander djeluje protuupalno i sadrži jaka antioksidativna svojstva, a može rasti kao samonikla biljka u vašem vrtu. Najbolje odgovara kada ga koristite za razne umake, ali njime možete začiniti i jela od mesa i uz mahunarke. KIM Kim slovi kao najstariji europski začin i vrlo je popularan kod spravljanja pekarskih proizvoda, kao dodatak pecivima i kruhu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx