Upoznaj svoje tijelo

Zaboravi na dijete i izgladnjivanje - vrijeme je za intuitivnu prehranu

Sada je pravi trenutak da se upoznaš s potrebama svog tijela i njeguješ ga razumijevanjem

žena jede burger
Foto: www.profimedia.hr

Kada bi pitale žene od 20 do 50 godina jesu li ikada bile na dijeti ili posebnom režimu prehrane, gotovo sve bi odgovorile pozitivno. Kultura dijeta i mršavljenja postala je toliko raširena da sve češće možemo vidjeti i puno mlađe djevojke koje prelaze na rigorozne dijete kako bi izgubile kilogram više.

Image

Što je to mindful eating? Revolucionaran pristup prehrani uz koji više nikada nećete osjećati krivnju nakon obroka

Kao potpuna suprotnost tom pokretu javila se nova filozofija koja u srži ima ideju da tijelo trebamo osluškivati jer će nam samo najbolje reći što nam treba. Radi se o pojmu intuitivne prehrane koji je skovao profesor Steven R. Hawks sa Sveučilišta Brigham Young u Utahu, SAD. Hawks je ovu teoriju razvijao nakon što je godinama bezuspješno pratio razne dijete i režime prehrane koji su mu samo na kraju donijeli više kilograma. Pomoću intuitivne prehrane naučio je slušati svoje tijelo i izgubio više od 25 kilograma.

No što je to zapravo intuitivna prehrana? Ne radi se o nekoj univerzalnoj formuli koju svi trebaju pratiti nego o pojedinačnom pristupu svakom čovjeku i svakom organizmu. Ključ uspješnog gubitka kilograma ovom metodom nije u brojanju kalorija ili preračunavanju nutritivnog sastava hrane nego upoznavanju želja i potreba vlastitog tijela. Jednom kada se upoznaš sa svojim tijelom i kako ono reagira na određenu vrstu namirnica ili obrok, naučit ćeš što ti zapravo odgovara, a što šteti organizmu.

Postoji nekoliko osnovnih odrednica intuitivne prehrane. Prva stvar koju moraš napraviti je prepoznati signale koje ti tijelo šalje, a to su glad, zadovoljstvo i sitost. Prema filozofiji intuitivne prehrane, osoba bi trebala jesti onda kada osjeti glad te jesti do trenutka kada je zadovoljila svoja osjetila, prije nego što postigne potpunu sitost. Pri tome se ne bi trebala osjećati loše zbog vrste hrane koju jedeš.

Druga stvar koju trebaš naučiti je prepoznati za čime tvoje tijelo žudi. Ako ti se jako jedu banane možda ti fali određenog vitamina ili minerala. Isto vrijedi i za druge vrste hrane. Jedino na što trebaš pripaziti je da želja za hranom dolazi iz organizma, a ne kao posljedica emotivnog stresa. Isto vrijedi i kada jedeš u društvu. Nemoj posegnuti za određenom hranom samo zato što ju ostali jedu nego upitaj svoje tijelo je li mu takva hrana trenutno potrebna.

Treća stvar na koju je posebno teško obratiti pažnju u modernom svijetu je biti prisutna tijekom obroka. To znači da dok jedeš nema mobitela, posla ili gledanja televizije. Kada jedeš potpuno se koncentriraj na hranu i vidjet ćeš koliko manje hrane ćeš unijeti u organizam i koliko će ti okus hrane biti intenzivniji i ugodniji.

Četvrta stvar koju trebaš naučiti je jesti za svoje tijelo, a ne protiv njega. To znači da svoje tijelo trebaš hraniti nutrijentima i njegovati ga namirnicama koje traži, a ne ga izgladnjivati i mučiti kako bi ga promijenila. Iako je mnogima za promjenu prehrambenih navika glavni motivator gubitak tjelesne težine, neka ona bude posljedica zdravijeg odnosa prema tijelu, a ne glavni cilj kojemu težiš.

Intuitivna prehrana pokazala se kao vrlo učinkovit način gubitka kilograma, a mnogi u procesu upoznavanja tijela zaborave na taj cilj i jednostavno uživaju u procesu. Pokušaj i ti dati šansu ovom skladnom načinu života i uvjerit ćeš se koliko ćeš više energije, sreće i harmonije imati u životu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.