Za dušu i tijelo: Istražile smo kako ti rasplesano jutro može poboljšati dan

Samo 10 minuta plesa nakon buđenja može aktivirati tvoje mišiće, stimulirati mozak i pripremiti te za uspješan dan

Za dušu i tijelo: Istražile smo kako ti rasplesano jutro može poboljšati dan

Probudio te zvuk budilice, znaš da nakon što se ustaneš iz kreveta moraš krenuti na posao i sve što želiš je dodatnih pet minuta ispod toplog popluna. Ovako izgleda većina naših buđenja, no što kada bi ti rekle da smo otkrile tajnu kako to promijeniti?   

Image

Odlični trikovi za razbuđivanje uz koje ti kava neće biti potrebna


Postoji niz savjeta kako si olakšati buđenje: raniji odlazak na spavanje, promjene u prehrani, nemoj koristiti mobitel prije kreveta, smanji kofein... Sve su to jednako efektivni savjeti, ali niti jedan nije veseo i zabavan kao plesanje u rano jutro. Ples je jedna od aktivnosti koju uvijek vežemo uz sretne i vesele trenutke pa zašto ne bi pokušale 'prevariti' tijelo i razveseliti ga plesom čim se probudimo.

Claire Dancing GIF from Claire GIFs


Za ovaj trik sve što trebaš napraviti je nakon buđenja pustiti svoju omiljeni pjesmu, ustati se iz kreveta i zanjihati bokove. Pleši kao da te nitko ne gleda jer je velika šansa da je to uistinu tako. Opusti se, pleši rukama i nogama i isprobaj sve one plesne pokrete koje se nisi usudila isprobati u disko klubu. Ova jedinstvena tjelovježba ne treba trajati dugo, već 10 minuta je dosta da se tijelo u potpunosti razbudi. 

Istražile smo koje su to prednosti male jutarnje zabave i što će se tvome tijelu dogoditi ako jutarnje mrgođenje zamijeniš smijehom, a spavaću sobu ili kupaonicu pretvoriš i plesni podij. 

Aktivira mišiće

Dok spavamo, pogotovo ako si jako mirna spavačica, naši mišići stoje u istom položaju i po nekoliko sati. Kada se probudimo potrebno im je neko vrijeme da se ponovno aktiviraju i pokrenu. To možemo napraviti laganim istezanje, jogom ili još zabavnije, plesom

Ples je odlična tjelovježba jer aktivira gotovo sve mišiće u tijelu, a istovremeno ima efekt cardio vježbe te je sigurna za zglobove. Važno je paziti da nakon buđenje ne plešu samo tvoje noge. Aktiviraj cijeli tijelo, maši rukama kao da si John Travolta u ili plješći kao da stojiš u prvom redu na koncertu tvog omiljenog izvođača. 

Disco Dance Dancing GIF from Discodance GIFs

Lakše se budimo

Sigurno znaš onaj osjećaj kada ideš na spavanje dan prije putovanja ili rođendana i jedva se čekaš probuditi. Takav ti može biti svaki dan ako si jutro napraviš dovoljno zanimljivim. Kada imamo nešto što nas veseli isplanirano u idućem danu, lakše se budimo i započinjemo dan.

Kako ti ples ne bi prešao u dosadnu rutinu te kako bi zadržala uzbuđenje koje donosi, s vremena na vrijeme promijeni pjesmu uz koju se budiš. Čim osjetiš da se uzbuđenje plesanja polako smanjilo, odmah kreni u potragu za novim hitom. 

Oviya Mass GIF from Oviya GIFs

Ne oduzima puno vremena

Za razliku od joge ili laganog istezanja, plesanje ne zahtijeva od tebe da izdvojiš vrijeme samo za to. Za bilo koji drugi oblik tjelovježbe potrebna ti je prostirka, određeni prostor na podu ili nekakva druga oprema dok plesati možeš bilo kako i bilo gdje

Plesati možeš u kuhinji dok čekaš da zakuha voda za kavu ili u kupaonici dok četkaš zube, ispred ormara dok biraš outfit ili dok pripremaš psa za šetnju. 

??? ?? ?? ?? GIF from Goodmorning GIFs

Ubrzava metabolizam

Jesi li znala da tvoje tijelo puno lakše sagorijeva kalorije nakon tjelovježbe? Upravo zato je najbolje vježbati odmah nakon buđenja, a ne kasnije tijekom dana.

Kako bi aktivirala ovaj proces ne trebaju ti sati provedeni u teretani. Lagana tjelovježba poput plesanja ubrzat će tvoj metabolizam i pripremiti ga za doručak, a efekte češ osjetiti tijekom cijelog dana. 


Taylor Swift Ballerina GIF from Taylorswift GIFs

Poboljšava raspoloženje

Najbolje od svega, jutarnji ples će te razveseliti te pripremiti i za najstresniji dan. Kako ples obično vežemo uz sretne događaje, tijelo će već nakon kratkog njihanja bokovima početi stvarati serotonin i tvoje će raspoloženje odmah postati bolje. 

Još je bolje ako imaš nekoga u životu s kime možeš ujutro plesati. To može biti muž, roditelji, prijateljica koju ćeš nazvati video pozivom ili kućni ljubimac koji će veselo mahati repom dok plešeš. 

Dancing Sweet Dance GIF from Dancing GIFs