Nakon teške zimske prehrane, tijelu treba detoks i proljeće je savršeno vrijeme za to. Priroda ti pruža sve što je u ovom trenutku potrebno da ga očistiš i opskrbiš vitaminima. To ne znači da moraš provoditi iscrpljujuće detoks režime. Dovoljno je uvrstiti u prehranu biljke koje sada rastu, poput maslačka i šparoga. Maslačak je snažan čistač jetre i probavnog sustava te je odličan diuretik. Koristan je svaki njegovo dio, a preporučuje se dijabetičarima, osobama s povišenim krvnim tlakom, a pomoći će i kod problema s nadutosti. Možeš ga jesti i piti, štoviše, napitak od korijena maslačka dostojna je zamjena za beskofeinsku kavu. Recept ćeš pronaći u nastavku. Osim maslačka, sada je i vrijeme šparoga. Tamnozelenih gorkih izdanaka koji rastu u predjelima duž naše obale.
Izgrebat ćeš ruke, poderati odjeću dok ubereš svežanj šparoga, možda se i "okititi" pokojim krpeljem, no isplati se muke. Naime, šparoge su nutritivna bomba, sadrže vitamine A, B, C i K, aminokiselinu asparagin, folnu kiselinu te brojne druge spojeve koje dobro djeluju na organizam i potiču njegovu detoksikaciju. Osobito dobro čiste jetra, bubrege, pluća, a baš poput maslačka odlična su namirnica za dijabetičare. Naravno, postoje još dva načina da dođeš do šparoga - "masno" ih platiš na tržnici ili se odlučiš za kultivirane, što je također dobra opcija. Pripremile smo ti nekoliko jednostavnih recepata kroz koje ćeš maslačak i šparoge uvrstiti u svoju prehranu ovog proljeća. Njihova snaga krije se u njihovoj gorčini.