Promijeni navike

Znaš li kako možeš potaknuti prirodnu detoksikaciju organizma?

Dovoljno je samo malo promijeniti svakodnevne navike kako bi se potaknulo prirodno čišćenje organizma od toksina

pexels-anete-lusina-6331153.jpeg
Foto: Pexels

Zbog procesuirane hrane i nezdravog načina života u našem se tijelu svakodnevno nakupljaju razni toksini. Osjećaš li se tromo, usporeno, imaš lošu kožu ili česte glavobolje, možda je vrijeme za detoksikaciju.

Image
Evo što sve može izazvati glad

Sasijeci ih u korijenu: Najčešći razlozi zašto si stalno gladna

Proces detoksikacije odnosno čišćenja organizma ne treba biti radikalan, već ga svatko može provesti kod kuće uz slijeđenje jednostavnih koraka i pridržavanja nekih zdravih navika. Eliminacijom toksina te opskrbljivanjem tijela hranjivim tvarima, redovito provođenje detoksikacije pozitivno će utjecati na tvoj imunološki sustav i zaštititi te od brojnih bolesti.

shimmer fallback

Brojni se stručnjaci slažu da naše tijelo ima svoj mehanizam za čišćenje od toksina pa nam nisu potrebni neki dodatni proizvodi ili ekstremne dijete za detoksikaciju. Dovoljno je samo malo promijeniti svakodnevne navike te u prehranu uvesti određene namirnice kako bi se potaknulo prirodno čišćenje organizma.

Kod prirodne detoksikacije organizma najveću ulogu imaju jetra, bubrezi i probavni trakt. Tijelo samo provodi detoksikaciju, no ako je pretjerano izloženo raznim toksinima, organizam ne može raditi dovoljno brzo kako bi se riješilo svih tih toksina. Pojedinim zdravim navikama možemo pomoći vlastitom tijelu da se riješi otrova te tako potaknuti prirodni proces detoksikacije.

Kvalitetno se naspavaj

Kvalitetan san je jako važan za cjelokupno zdravlje, fizičko i mentalno. Dok spavamo, naše tijelo obavlja cijeli niz funkcija i na neki se način 'resetira'. Prilikom sna, tijelo dobiva šansu da uspori i da se riješi svih toksina koje smo tijekom dana unijeli u svoj organizam. Kada ne trošimo energiju na probavljanje hrane, na kretanje i razne druge poslove, tijelo ima dovoljno energije kako bi pokrenulo proces detoksikacije. Upravo radi toga, važno je dobro se naspavati. Odraslom čovjeku potrebno je 7-9 sati kvalitetnog sna kako bi mu organizam mogao pravilno funkcionirati.

shimmer fallback

Budi svjesna hrane koju jedeš

Ono smo što jedemo. To je činjenica. Ako jedeš samo lošu i procesuiranu hranu, ne možeš očekivati da će ti zdravlje biti besprijekorno. Ograniči unos namirnica koje sadrže puno šećera i fokusiraj se na one koje su bogate vlaknima i antioksidansima, poput voća i povrća. I kad god možeš, kupuj svježe i sezonske namirnice iz organskog uzgoja. Kako ističu nutricionisti, hrana biljnog podrijetla obiluje enzimima koji potiču prirodno čišćenje tijela od toksina. Jedi raznovrsno i u bojama.

shimmer fallback

Hidratacija je ključna

Unos tekućine odnosno vode važan je za naše tijelo, za rad probavnog sustava i za održavanje lijepe kože. Voda pomaže bubrezima kod provođenja detoksikacije, s obzirom na to da većinu toksina izbacujemo kroz urin. Zaboravi na čajeve ili praške za detoksikaciju i samo počni piti više vode.

shimmer fallback

Počni se baviti fizičkom aktivnošću

Vježbanje će ti pomoći kod održavanja dobrog fizičkog zdravlja i zdrave tjelesne težine, a osim toga pozitivno utječe i na raspoloženje. No vježbanje potiče limfnu cirkulaciju i znojenje, a to je ključno za proces detoksikacije. Limfni sustav važan je dio kod prirodne detoksikacije, a pokretanjem mišića potiče se i uklanjanje toksina. Osim toga, i znojenjem se kroz kožu izbacuju toksini. Pronađi aktivnosti koje ti odgovaraju i kreni u akciju!

shimmer fallback

Smanji izloženost toksinima

Važno je pomoći vlastitom tijelu da izbaci toksine, no u svoju svakodnevicu možeš uvesti i određene promjene kako bi smanjila izloženost toksinima. Time će i tvoje tijelo biti manje opterećeno detoksikacijom koju redovito mora obavljati. Kod modernog načina života mnogi su toksini, nažalost, neizbježni, no malim koracima i promjenama možeš puno toga promijeniti na bolje te tako poboljšati vlastito zdravlje, ali i zdravlje planete. Obrati pažnju na kvalitetu zraka i vode u svom domu, redovno prozračuj prostorije u kojima boraviš i nastoj što više vremena provoditi u prirodi. Također, okreni se ekološko prihvatljivijim proizvodima za kućanstvo i osobnu higijenu koji ne sadrže toksine koji su štetni za tvoje zdravlje i za okoliš.  Sve su to mali koraci koje svatko može napraviti, a mogu učiniti veliku razliku.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.