Kratki vodič

Što je dermatitis? Evo koje su najčešće vrste, uzročnici i simptomi ove kožne bolesti

Postoje različiti tipovi dermatitisa, a mogu biti uzrokovani brojnim faktorima. Neki od najčešćih simptoma ove kožne bolesti su svrbež, osip i suhoća kože

romina-farias-B5LZDN_t_fc-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Dermatitis je opći naziv za upalno stanje kože. Kod dermatitisa, koža je suha, perutava, bezbojna i otečena. Uzroci dermatitisa mogu biti različiti, no važno je istaknuti kako ova kožna bolest nije zarazna.

Image

Atopijski dermatitis i njegov utjecaj na svakodnevni život

Postoje različiti tipovi dermatitisa, a mogu biti uzrokovani brojnim faktorima. Važno je znati kako svaka vrsta dermatitisa može izgledati drugačije te se manifestira na različitim dijelovima tijela. Osim suhoće kože, kod dermatitisa se vrlo često javlja i svrbež.

Za liječenje dermatitisa najbolje se obratiti liječniku odnosno dermatologu koji će pripisati odgovarajuću terapiju te odrediti koje kozmetičke proizvode osoba smije koristiti na svojoj koži. 

U nastavku doznaj koji su najčešći tipovi dermatitisa, koji se simptomi pritom javljaju, kako se liječi i što sve može uzrokovati ovu kožnu bolesti.

Tipovi dermatitisa

Nekoliko je različitih tipova dermatitisa. Neki traju dulje, a neki pak se javljaju periodično - u fazama. Uz to, pojedini tipovi dermatitisa se javljaju kod djece, a drugi su češći kod odraslih osoba.

Image
Foto: Pexels

Atopijski dermatitis

Ovaj tip dermatitisa ljudi najčešće nazivaju ekcem. Najčešće se javlja kod djece, no može se pojaviti i kod odraslih osoba. Nažalost, za ovaj tip dermatitisa lijek ne postoji. Javlja se u fazama pa osobe koje boluju od ove vrste dermatitisa mogu imati periode tijekom kojih će simptomi biti jače ili slabije izraženi ili pak ih uopće neće biti. Manifestira se crvenim osipom koji se najčešće javlja na pregibima kože poput unutarnje strane laktova ili iza koljena. Uz osip je najčešće prisutan i svrbež.

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis se javlja kada neka tvar dođe u doticaj s našom kožom te izazove štetnu reakciju. Kod ovog tipa dermatitisa se najčešće javlja osip koji peče i svrbi, a mogu se pojaviti i sitni mjehurići na koži. Kontaktni dermatitis je posljedica alergijske reakcije, a mogu ga uzrokovati razni kozmetički proizvodi, deterdženti, određene emulzije, eterična ulja, itd.. Alergeni mogu izravno oštetiti kožu i izazvati reakciju ili pak potaknuti reakciju imunološkog sustava koja se onda manifestira u vidu osipa na koži. 

Image
Foto: Pexels

Seboroični dermatitis

Ova vrsta dermatitisa najčešće se javlja na tjemenu, no može se pojaviti i na licu, prsima ili oko ušiju. Simptomi koji se javljaju kod seboroičnog dermatitisa su ljuskava koža, crvenilo i perut. Može se javljati u fazama, a najčešći okidači za pojavu simptoma su stres i nezdrav način života s nedovoljno sna. Lijek za seboroični dermatitis ne postoji, no simptomi se mogu 'držati pod kontrolom' uporabom odgovarajućih kozmetičkih proizvoda.  

Drugi tipovi dermatitisa

Uz ove najčešće, postoje i neki drugi tipovi dermatitisa kao što su:

 • dishidrotični dermatitis – suha koža koja svrbi, popraćena sitnim mjehurićima
 • neurodermatitis – ovu vrstu karakterizira jak i intenzivan svrbež na koži često izazvan stresom ili nečim što iritira kožu
 • numularni dermatitis – na koži se javlja osip u obliku novčića, praćen jakim svrbežom.

Najčešći simptomi dermatitisa

Simptomi dermatitisa mogu varirati od blagih do teških, a izgledat će različito ovisno o tome koji dio tijela je zahvaćen dermatitisom. Simptomi se razlikuju i ovisno o tipu dermatitisa koji ih uzrokuje, no uglavnom su jako slični. Neki od najčešćih simptoma dermatitisa su:

 • osip
 • mrlje na koži
 • suha i perutava koža
 • peckanje kože
 • otekline
 • svrbež
 • promjena boje kože
Image
Foto: Pexels

Što uzrokuje dermatitis?

Uzroci dermatitisa variraju ovisno o tome o kojoj je vrsti dermatitisa riječ. Međutim, okidači iz okoliša često pogoršavaju simptome i potiču buktanje kože. Okidač je ono što uzrokuje reakciju kože, a to mogu biti određene tvari, okruženje ili pak nešto što se događa unutar tijela.

Image
Foto: Pexels

Najčešći okidači koji uzrokuju izbijanje dermatitisa su:

 • stres
 • hormonalne promjene
 • okoliš
 • iritirajuće supstance

Čimbenici koji povećavaju rizik od dermatitisa uključuju dob, okolinu u kojoj osoba živi, obiteljsku povijest i genetiku, zdravstveno stanje, alergije i astmu. Neki čimbenici povećavaju rizik od određenih vrsta dermatitisa više od drugih. Tako, primjerice, često pranje ruku agresivnim sapunima može povećati vjerojatnost za razvoj kontaktnog dermatitisa.

Kako se liječi dermatitis?

Liječenje dermatitisa ovisi o tipu, težini simptoma i uzrocima. Neke vrste dermatitisa nestaju same od sebe. Primjerice, simptomi kontaktnog dermatitisa se povlače nakon što osoba više nije u kontaktu s iritantima.

Image
Foto: Pexels

Međutim, ako simptomi dermatitisa ne prolaze, potrebno je zatražiti liječničku pomoć. Dermatolozi za liječenje dermatitisa najčešće preporučuju:

 • lijekove za ublažavanje osipa i svrbeža
 • fototerapiju
 • topikalne kreme sa sterioidima za ublažavanje svrbeža i upale
 • kreme i losione za suhu kožu
 • kupke od zobene kaše

Antibiotici ili antifungalni lijekovi kod dermatitisa se koriste samo ako se razvila infekcija. Infekcije se mogu pojaviti kada je koža upaljena zbog jakog svrbeža i češanja.

Kućni lijekovi za dermatitis uključuju nanošenje hladnih obloga za ublažavanje svrbeža, a pomoći može i dodavanje sode bikarbone u kupku. Stres je najčešći okidač za pojavu dermatitisa pa je važno svesti ga na minimum ili isprobati tehnike relaksacije koje pomažu kod smanjenja stresa, poput akupunkture, meditacije, joge ili masaže. 

Image
Foto: Pexels

Nadalje, i promjene u svakodnevici mogu učiniti razliku, a to se osobito odnosi na prehrambene navike. Važno je hraniti se zdravo i uravnoteženo te izbjegavati hranu koja izaziva negativne reakcije kože. U nekim slučajevima od pomoći mogu biti i dodaci prehrani kao što su vitamin D i probiotici, no o uzimanju takvih dodataka najbolje je posavjetovati se s liječnikom.