Crni čaj
Za razliku od zelenoga, crni čaj ima dvostruko više teina pa je česta zamjena za kavu. Treba naglasiti da su se crni, bijeli i zeleni čaj dobivaju od grmolike biljke Calellie sinesnis, odnosno čajevca, no razlikuju se prema načinu na koji se listići biljke obrađuju. Listići crnog čaja ostavljeni su da više fermentiraju. U početku se to radilo iz sasvim praktičnih razloga, kako bi se čaj mogao, bez da se pokvari, transportirati s Dalekog Istoka u Europu.
Crni čaj ima, poput zelenog, brojna zdravstvena svojstva - pomaže kod glavobolje, poboljšava koncentraciju i pamćenje, snižava loš kolesterol, snižava razinu kortizola - hormona stresa u organizmu, djeluje dobro na želudac i probavu te ima antiupalna i antikancerogena svojstva. Najpoznatija inačica crnog čaja je Earl Grey. To je kombinacija crnog čaja i ulja citrusa bergamota koji je dodavan kako bi se prikrio miris katrana s brodova kojima je transportiran u Europu. Najpopularniji je u Engleskoj gdje se tradicionalno pije umjesto jutarnje kave, s par kapi mlijeka.