Istražile smo zašto bi u čaj trebala dodati prstohvat kurkume

Ova gomoljasta biljka pravi je eliksir zdravlja, a tajni sastojak odgovoran za njezinu ljekovitost je kurkumin

Istražile smo zašto bi u čaj trebala dodati prstohvat kurkume

Intenzivno žute boje, ugodnog mirisa i karakteristične arome, kurkuma je vrlo brzo pronašla mjesto u kulinarstvu. No da ju koristiti ne trebamo samo kao dodatak curryju ili pečenoj piletini, uvjerile smo se kada smo istražile koliko je zapravo korisna i snažna u borbi protiv bolesti. 

Image

Recept za napitak od kurkume koji će te zaštititi od prehlada i gripe


Kurkuma je biljka srodna đumbiru te je mljeveni žuti začin koji kupimo u supermarketu zapravo sušeni korijen biljke. Najpoznatija je u Indiji, Kini i Indoneziji gdje se svakodnevno koristi u gotovo svakom jelu, ali i napitku. Još prije nekoliko tisuća godina uvrštena je u kinesku tradicionalnu medicinu kao lijek, a novija istraživanja potvrdila su njezinu ljekovitost

Image

(Foto: Unsplash)


Mnogi ju nazivaju najljekovitijom biljkom na svijetu, a za većinu pozitivnih učinaka na zdravlje zaslužan je sastojak kurkumin. Ovaj polifenol ima cijeli niz benefita za naš organizam. No kako ga u kurkumi nema jako puno, a samu kurkumu jedemo vrlo rijetko, istražile smo koliko kurkume bi uistinu trebale konzumirati te koji su pozitivni učinci koje ćemo osjetiti redovnom konzumacijom. 

Prema uputama stručnjaka, dnevno ne bi trebali pojesti više od jedne čajne žličice kurkume, što je mnogo više nego što prosječna osoba konzumira. Kod nas se i dalje kurkuma koristi isključivo u ponekom glavnom jelu, no da bi uživala u benefitima kurkume i kurkumina, najbolje bi bilo da svakodnevno u čaj, limunadu ili jednostavno vodu ubaciš prstohvat kurkume. Već i ova mala količina dovoljna je da osjetiš pozitivan učinak. 

Image

(Foto: Unsplash)


No kao i sve, kurkuma može izazvati nuspojave. Kako je jako efektivna u snižavanju šećera u krvi, preporučuje se da ju osobe koje imaju dijabetes uzimaju s oprezom. Također moraš pripaziti ako uzimaš lijekove za razrjeđenje krvi jer kurkuma ima isti učinak. Neke od lakših, no rijetkih nuspojava su i proljev te žuta stolica, no oni odlaze dan ili dva nakon smanjenja konzumacije kurkume. 

Ako još nisi sigurna zašto je kurkuma tako zdrava i zašto bi ju trebala piti svaki dan, ovih pet razloga u nastavku sigurno će te uvjeriti.

Djeluje protuupalno


Protuupalno djelovanje kurkume jedno je od njezinih najsnažnijih svojstava. Upravo za to djelovanje zaslužan je kurkumin koji regulira razinu kolesterola u krvi, može pomoći spriječiti pojavu artritisa, ali i kronične boli uzrokovane dugotrajnim upalama. 

Back Hurts Awkward GIF from Backhurts GIFs

Djeluje antikancerogeno


Liječnici iz poznate Mayo klinike pokazali su u nekoliko studija koliko kurkuma može djelovati antikancerogeno. Ne samo da prevenira pojavu karcinoma, nego pomaže u njegovom smanjenju te čini sam proces kemoterapije uspješnijim. Kurkumin djeluje kao snažan antioksidans te štiti zdrave stanice i jača ih. 

Kstr Kochstrasse GIF from Kstr GIFs

Djeluje antivirusno i antibakterijski


Kada ju pijemo u čaju s limunom i medom, kurkuma najbolje pokazuje svoja svojstva u borbi protiv gripe i prehlade. Odlična je kada je već prehlada nastupila, a još bolje služi kao prevencija bolesti. Kako bi ojačala svoj imunitet dovoljno je da dnevno konzumiraš jednu četvrtinu žličice suhe kurkume u prahu, a u prijelaznoj sezoni poput jeseni i proljeća možeš unijeti i do jedne žličice bez nuspojava. 

Tea GIF from Tea GIFs

Pomaže u borbi s depresijom


Benefite kurkume možemo osjetiti ne samo na fizičkom, nego i psihičkom zdravlju. Brojne studije pokazale su kako kurkuma doprinosi boljoj sintezi neurotrofnih moždanih faktora koji sudjeluju u prijenosu signala među moždanim stanicama. Tako se preporučuje svakodnevno uzimati kurkumu u slučaju bipolarne, manične i sličnih vrsta depresije. 

Really Happy GIF from Freshprince GIFs

Održava zdravlje crijeva


Do sada smo već svi naučili da sretna crijeva znače sretan organizam. Osim što pomaže stvoriti ugodnu atmosferu za mikrobiom koji živi u našim crijevima, smanjuje i osjećaj nadutosti te bolova u trbuhu. Jedino osobe koje imaju jako osjetljiv probavni trakt trebaju prije povećane konzumacije kurkume razgovarati sa svojim liječnikom. 

Poop Turd GIF from Poop GIFs