Vjeruješ li da samo jedno alkoholno piće dnevno povećava rizik od raka dojke?

Ako voliš "zalomiti" vikendom, ovaj članak mogao bi te potaknuti da promijeniš svoje navike

Vjeruješ li da samo jedno alkoholno piće dnevno povećava rizik od raka dojke?

Dugo se smatralo da umjerena konzumacija alkohola smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšava zdravlje i  prevenira preuranjenu smrt. No, znanstvenici koji u suradnji s nutricionistima formiraju nove prehrambene smjernice za Amerikance, u posljednje vrijeme zauzimaju rigidan stav prema konzumaciji alkohola jer su došli do saznanja da čak i minimalna količina alkohola povećava rizik od raka dojke.

Image

8 faza koje tvoje tijelo prolazi kada piješ alkohol


Preporučuju najviše jedno piće ponekad - čašu vina nakon ručka, čašu piva ili nešto žestoko, naglašavajući - što manje to bolje, a najbolje uopće ne piti alkohol.
(FOTO: Pexels)

Naime, istraživanje koje je proveo američki Nacionalni institut za rak, pokazalo je da čak i samo jedno piće dnevno povećava rizik od razvoja raka dojke, jednjaka i raka usne šupljine, piše New York Times.  Autori studije naglašavaju da je ovo otkriće izuzetno važno jer odbacuje uvriježeno mišljenje da su male količine alkohola dobre za zdravlje. 

Dr. Erik Skovenborg, član Međunarodnog društva znanstvenika koji proučavaju  utjecaj alkohola na zdravlje, savjetuje osobama koje konzumiraju alkohol da slijede mediteransku tradiciju, a to znači da uživaju u čaši vina nakon ručka i piju sporo te da se ni u kom slučaju ne opijaju. Oni koji ne piju neka tako i nastave. Također naglašava za zdravlje važnost redovite tjelovježbe, izbjegavanje cigareta, kvalitetnu prehranu i održavanje primjerene tjelesne težine. 

Po svemu sudeći, nazdravljanje prilikom ispijanja alkohola, u kojem jedni drugima govorimo: Živjeli! i Uzdravlje! i nema smisla.