Vitamin D ili kalciferol je jedan od vitamina topivih u mastima i vrlo je važan za ljudski organizam zbog širokog spektra djelovanja. Naše tijelo prirodno proizvodi vitamin D kada se izlažemo sunčevoj svjetlosti, no nalazimo ga i u određenim namirnicama ili kao dodatak prehrani.
Izlaganjem suncu rijetko kad ćeš osigurati adekvatne količine vitamina D pa ga je potrebno unositi suplementima ili zdravom i uravnoteženom prehranom.
Manjak vitamina D je česta pojava, osobito u zimskim mjesecima kada više vremena provodimo u zatvorenom. Studije su pokazale da čak oko 40-50 posto populacije pati od manjka ovog važnog vitamina, osobito oni koji žive u sjevernijim krajevima. Osim toga, u rizične skupine koje mogu patiti od manjka vitamina D spadaju trudnice, žene u postmenopauzi te starije osobe.
S obzirom na to da je topiv u mastima, naše ga tijelo može uspješno skladištiti u masnom tkivu i u jetri. Dva su glavna oblika ovog vitamina:
- Vitamin D3 (kolekalciferol) – nalazi se u nekim životinjskim namirnicama, poput masne ribe i žumanjka
- Vitamin D2 (ergokalciferol) – nalazi se u nekim biljkama, gljivama i kvascima
Vitamin D je važan za zdravlje kostiju jer potiče apsorpciju kalcija i fosfora, a znanstvenici su otkrili kako igra važnu ulogu i u brojnim drugim procesima u našem organizmu. Tako doprinosi i pravilnom radu imunološkog sustava, a može zaštititi i od raka.