Što i kako jesti?

Imaš visok kolesterol? Evo kako ga smanjiti uz male promjene

Visok kolesterol može ozbiljno ugroziti zdravlje. Ako si sretnica kojoj je kolesterol u dozvoljenoj razini, potrudi se da tako i ostane, a ako je povišen ili visok učini nešto po tom pitanju

pexels-rachel-claire-4857686.jpg
Foto: Pexels

Genetika, ali i stil života krivci su za visok kolesterol za koji slobodno možemo reći da je boljka suvremenog čovjeka. Riječ je o kompleksnoj molekuli koju proizvode jetra i koja ima značajnu ulogu u pravilnom funkcioniranju organizma, no ako ga tijelo stvara u pretjeranoj količini i kolesterol je dulje vremena povišen, može dovesti do ozbiljne ugroze za zdravlje. Ta masna supstanca nakuplja se na žilama i dovodi do njihovog začepljenja što u konačnici znači i srčani ili moždani udar, no i brojne druge zdravstvene probleme. Želiš li sniziti povišeni kolesterol trebala bi promijeniti svakodnevne navike koje se tiču rekreacije i prehrane, ali i zaboraviti na nikotin i alkohol.

Pokreni se. Barem pola sata žustrog hodanja dnevno treba kako bi osjetila dobrobiti rekreacije. Što više hodaš, to bolje. Ako ti se ne hoda, upiši trening koji ti najviše odgovara, no nikako nemoj provoditi dane sjedeći za radnim stolom, a potom na kauču. Kad je o prehrani riječ, u nastavku ti donosimo nekoliko savjeta koji će ti pomoći sniziti kolesterol. Imaj na umu da samo namirnice životinjskog porijekla sadrže kolesterol, jer je on produkt ljudskog i životinjskog metabolizma.

Image
Voćna kraljica zime

Čudesno voće: Što ako svaki dan pojedeš jednu mandarinu?

Povrće, voće, mahunarke i žitarice nemaju u sebi kolesterol. No, ovdje se krije zamka. Naime, nisu najopasnije masti životinjskog porijekla, već transmasti, a to su one koje ne nalazimo u prirodi, već u industriji, odnosno u procesuiranoj hrani poput margarina, gotovih jela, pekarskih proizvoda, mliječne čokolade, keksa… Transmasti povećavaju razinu lošeg kolesterola, a snižavaju razinu dobrog. Namirnice životinjskog porijekla jedi u umjerenim količinama, a one koje sadrže transmasti pokušaj izbaciti iz prehrane. Ovo je ujedno i prvi savjet kada je riječ o snižavanju kolesterola. Evo i ostalih.

Zdrave masnoće

Nezdrave masnoće zamijeni zdravima. Neka u tvojoj prehrani, kada je riječ o masnoćama, prevladavaju one koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, punomasnoj ribi, orašastim plodovima. Također, biraj hladno prešana ulja jer ona obiluju nutrijentima. Izbjegavaj namirnice koje obiluju transmastima, primjerice brzu hranu, duboko prženu hranu, mliječnu čokoladu, kolače i peciva.

Pojačaj unos voća i povrća

Povrće i voće obiluje sterolima - biljnom inačicom kolesterola koji na loš kolesterol djeluju tako da ga snižavaju, odnosno ometaju njegovu apsorpciju. Osim toga, djeluju protuupalno. U jabukama se nalazi pektin, vrsta topivih vlakana koja također snižava loš kolesterol. Topiva vlakna nalaze se i u breskvama, marelicama, grožđu, prokulicama, brokuli i mrkvi. No, u voću i povrću, osim topivih vlakana, nalaze se i nutrijenti koji su bitni za zdravlje.

Više manjih obroka

Odgovarajuća tjelesna težina vrlo je važna kako bi zadržala zdravu razinu kolesterola, odnosno gubitkom viška kilograma snizit ćeš i loš kolesterol. Gubitak od pet do deset posto težine utječe na smanjenje kolesterola. Najbolji način da to postigneš je ubrzavanje metabolizma tako da jedeš više (čitaj pet) manjih obroka kroz dan. Ti obroci neka obiluju proteinima i vlaknima.

Kuhaj s minimalno masnoća

Izaberi posuđe koje traži minimalno masnoće za pripremu jela, većinu namirnica pripremaj na pari - tako ćeš zadržati najviše hranjivih sastojaka u njima, ali i izbjeći nepotrebne masnoće. Koristi papir za pečenje te vrećice u kojima se meso peče, odnosno kuha u vlastitom soku.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.