Anemija

Anemična si? Ovo su dobre i loše namirnice za manjak željeza u krvi

Kada u tijelu nedostaje željeza važno je konzultirati se s liječnikom, no također je bitna uravnotežena prehrana kroz koju će se unijeti veća količina željeza

pexels-ivan-samkov-5799692.jpg
Foto: Pexels

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, posebno ono tamnije, je među najboljim izvorima ne-heme željeza. Najbolje povrće je: špinat, kelj, raštika, blitva i maslačak. Određeno zeleno povrće kao blitva i raštika sadrže folat što je vrlo važno za uravnoteženu prehranu. Folate sadrže i citrusi, grah i cjelovite žitarice. No postoji jedna važna stvar na koju treba paziti kada se jede povrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrće poput kelja i špinata osim željeza sadrže i oksalate koji se mogu vezati sa željezom, sprječavajući apsorpciju ne-hem željeza. Stoga je važno da ovo bude samo jedan dio prehrane, ali i da se unosi dovoljno vitamina C. Konzumiranje zelenog povrća s namirnicama koje sadrže vitamin C može povećati apsorpciju željeza.

Image
Foto: Unsplash
2/8