Bolje spriječiti nego liječiti
Bilo da si se već izliječila od infekcije ili se ne želiš dovesti u situaciju da ju dobiješ, postoji nekoliko načina na koje se možeš zaštititi i spriječiti ponovnu pojavu infekcije. S obzirom na to da gljivice najbolje rastu u toploj i vlažnoj okolini, kako bi spriječila nekontrolirani rast Candide, pripazi na znojenje i vlažnost u preponskom području. Osim toga, važno je da nosiš čisto, pamučno donje rublje koje dozvoljava koži da diše i da genitalno područje pereš čistom vodom i proizvodima namijenjenim za intimnu njegu žena, koji održavaju blago kiselu pH vrijednost rodnice. Izbjegavaj korištenje agresivnih i neodgovarajućih šampona, kao i učestalo pranje intimnog područja.
Nekada i ulošci mogu biti "krivci" za pojavu vaginalne infekcije, pa za vrijeme menstruacije koristi higijenske uloške od prirodnih materijala te vodi računa o tome da tampone i uloške mijenjaš dovoljno često. Izbjegavaj i svakodnevno korištenje dnevnih uložaka, osim za vrijeme oskudnog menstruacijskog krvarenja ili zbog pojačanog iscjetka za vrijeme ovulacije. Za sprječavanje vaginalnih gljivičnih infekcija važna je i dovoljna konzumacija vode i nezaslađenih čajeva, kao i probiotici, koji imaju značajnu ulogu u održavanju zdrave vaginalne flore i sprječavanju infekcija mokraćnog sustava. Važna je i prehrana, pa izbjegavaj hranu bogatu šećerom, jer upravo šećer pogoduje rastu i pretjeranom razmnožavanju Candide. Osim smanjenja unosa šećera, smanji i unos kruha, tjestenine i svih industrijski prerađenih namirnica.
Na samom kraju, važno je napomenuti ono što svi već znaju - budi odgovorna u svom spolnom ponašanju, posebno ako ulaziš u odnos s novim partnerom. Važno je koristiti prezervativ kako bi se zaštitila od spolno prenosivih bolesti, ali i kako gljivičnu infekciju ne bi prenijela na partnera, jer oko 25 posto muškaraca može razviti simptome kao što su svrbež i osip na spolovilu. Važno je redovito ići na ginekološke preglede, raditi Papa-test, kao i cervikalne briseve na spolno prenosive bolesti i bakterije.