Stanje s kojim se susreće 3 od 4 žena

Vaginalna gljivična infekcija: Sve što trebaš znati o ovoj neugodnoj pojavi

Velika je vjerojatnost da ćeš se barem jednom u životu susresti s vaginalnom gljivičnom infekcijom. Zato tu možeš pronaći sve informacije na jednom mjestu - od toga što je uzrokuje do toga kako je spriječiti

timothy-meinberg-aXSHlhxuIDw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Crvenilo, neugodan i jak svrbež popraćen pojačanim iscjetkom od "tamo dolje" - to bi mogli biti prvi znaci da imaš vaginalnu gljivičnu infekciju, stanje koje zahvaća čak 3 od 4 žene barem jednom u životu i nije nimalo ugodno. Vaginalna gljivična infekcija, poznata i kao kandidijaza, infekcija je intimnog područja koju uzrokuju gljivice, i to najčešće vrsta Candida albicans.

Ovo je stanje često bezazleno i može se vrlo lako izliječiti, no kod žena je vrlo često - više od 75 posto žena u svome životu ima barem jednu epizodu gljivične infekcije. Važno je napomenuti da kandidijaza nije spolno prenosiva bolest - žene je mogu dobiti neovisno o tome jesu li seksualno aktivne ili ne, ali je isto tako mogu prenijeti na muškarca tijekom nezaštićenog spolnog odnosa.

Image
Infekcija mokraćnog sustava

Muče te česte urinarne infekcije? Evo kako ih spriječiti

No kako uopće dolazi do gljivične infekcije? Poznato je da rodnica svake žene sadrži zdrave bakterije, poznate i kao laktobacili, koje se razmnožavaju pod utjecajem estrogena i održavaju mikrookoliš vagine zdravim. Tu je i ranije spomenuta Candida, koja se često nalazi u rodnici u normalnim količinama, a zdrave bakterije reguliraju njezino pretjerano razmnožavanje. Međutim, razni čimbenici mogu uzrokovati da se Candida počne razmnožavati i pretjerano rasti i tu dolazi do pojave prvih simptoma i razvoja gljivične infekcije.

shimmer fallback

Što sve može uzrokovati gljivičnu infekciju, koji su najčešći prvi simptomi, kako je liječiti, ali i spriječiti - pročitaj u nastavku.

Što sve može uzrokovati gljivičnu infekciju i koji su najčešći simptomi?

Čimbenika koji mogu poremetiti zdravu ravnotežu bakterija i gljivica u rodnici te pridonijeti razvoju gljivične infekcije ima mnogo, no do pojave gljivične infekcije najčešće dolazi zbog korištenja antibiotika i kortikosteroida, dijabetesa i stresa. Razvoju infekcije pridonose i jaki gelovi za tuširanje koji se koriste za pranje intimnog područja, kao i nošenje neodgovarajućeg donjeg rublja, poput onog koje nije od pamuka i tangi, i korištenje dnevnih uložaka. Oslabljen imunitet i pretjeran unos šećera također pogoduju razvoju gljivične infekcije, kao i hormonalne promjene uzrokovane trudnoćom, menopauzom i korištenjem oralne hormonske kontracepcije.

shimmer fallback

Glavni simptom infekcije je jak svrbež koji može biti izuzetno neugodan, a koji je uglavnom popraćen bijelim sirastim iscjetkom iz rodnice, bez mirisa, guste i grudaste konzistencije. Svrbež i iritacija pojavljuju se najčešće iznutra u vagini i u području stidnih usana, a na tom području se može pojaviti i crvenilo, koje ponekad može biti popraćeno blagim otjecanjem sluznice i stidnih usana. Osim toga, može se javiti i peckanje prilikom mokrenja, kao i bol i iritacija za vrijeme spolnog odnosa.

Liječenje gljivične infekcije

Primijetiš li bilo koji od navedenih simptoma, najpametnije je posjetiti ginekologa koji će ti potvrditi radi li se o gljivičnoj infekciji i propisati ti potrebnu terapiju, koja obično traje jedan do tri dana. On će ti vjerojatno propisati neki oblik lokalne terapije - bilo vaginalete s antimikotikom ili kremu protiv gljivica koja se koristi izvana. U slučaju da se infekcija ponovila ili traje dugo, moguć je i antimikotik u obliku tableta koji se uzima oralno.

shimmer fallback

U slučaju da nisi u mogućnosti posjetiti ginekologa, možeš kupiti vaginalete ili kremu protiv gljivica koje se u ljekarni izdaju bez recepta, no obavezno se posavjetuj s ljekarnikom i slijedi uputstva priložena uz lijek te terapiju provedi do kraja. Također, za vrijeme uzimanja terapije trebala bi izbjegavati spolne odnose kako bi terapija bila što učinkovitija.

Bolje spriječiti nego liječiti

Bilo da si se već izliječila od infekcije ili se ne želiš dovesti u situaciju da ju dobiješ, postoji nekoliko načina na koje se možeš zaštititi i spriječiti ponovnu pojavu infekcije. S obzirom na to da gljivice najbolje rastu u toploj i vlažnoj okolini, kako bi spriječila nekontrolirani rast Candide, pripazi na znojenje i vlažnost u preponskom području. Osim toga, važno je da nosiš čisto, pamučno donje rublje koje dozvoljava koži da diše i da genitalno područje pereš čistom vodom i proizvodima namijenjenim za intimnu njegu žena, koji održavaju blago kiselu pH vrijednost rodnice. Izbjegavaj korištenje agresivnih i neodgovarajućih šampona, kao i učestalo pranje intimnog područja.

shimmer fallback

Nekada i ulošci mogu biti "krivci" za pojavu vaginalne infekcije, pa za vrijeme menstruacije koristi higijenske uloške od prirodnih materijala te vodi računa o tome da tampone i uloške mijenjaš dovoljno često. Izbjegavaj i svakodnevno korištenje dnevnih uložaka, osim za vrijeme oskudnog menstruacijskog krvarenja ili zbog pojačanog iscjetka za vrijeme ovulacije. Za sprječavanje vaginalnih gljivičnih infekcija važna je i dovoljna konzumacija vode i nezaslađenih čajeva, kao i probiotici, koji imaju značajnu ulogu u održavanju zdrave vaginalne flore i sprječavanju infekcija mokraćnog sustava. Važna je i prehrana, pa izbjegavaj hranu bogatu šećerom, jer upravo šećer pogoduje rastu i pretjeranom razmnožavanju Candide. Osim smanjenja unosa šećera, smanji i unos kruha, tjestenine i svih industrijski prerađenih namirnica.

Na samom kraju, važno je napomenuti ono što svi već znaju - budi odgovorna u svom spolnom ponašanju, posebno ako ulaziš u odnos s novim partnerom. Važno je koristiti prezervativ kako bi se zaštitila od spolno prenosivih bolesti, ali i kako gljivičnu infekciju ne bi prenijela na partnera, jer oko 25 posto muškaraca može razviti simptome kao što su svrbež i osip na spolovilu. Važno je redovito ići na ginekološke preglede, raditi Papa-test, kao i cervikalne briseve na spolno prenosive bolesti i bakterije.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.