Uzmi život u svoje ruke: Želiš li biti sretna, usvoji ovih pet navika

Sreća nije stvar slučaja. Njezini konci u tvojim su rukama. Čvrsto ih primi i ne puštaj

Uzmi život u svoje ruke: Želiš li biti sretna, usvoji ovih pet navika

Sreća nije apstraktni pojam, već stanje koje je svakome dostižno. Na njoj se radi, kao i na svemu drugome u životu i sjajna je stvar što si sama odgovorna za svoju sreću. Usvojiš li ovih par zdravih navika, naučit ćeš mozak da pravilno reagira, a to je sve što ti treba. Otud sve kreće. Pozitivan stav prema životu, prepoznavanje pravih prilika i djelovanje, odvest će tamo gdje se nisi ni u sudila sanjati da bi mogla biti. Evo što ti je činiti.

1. Pronađi nešto što te toliko ispunjava da zaboraviš na vrijeme

Jesi li se ikada toliko zadubila u nešto da si zaboravila na pojam o vremenu? Sjećaš se kako je to bilo kada si bila dijete? Vrijeme je puno sporije prolazilo, nego sada, a to je zbog toga jer si živjela u trenutku. Kada si se igrala, nisi ni na što drugo mislila osim na svoje lutke. Kako stare, pritisnuti brigama, ljudi gube pojam o sadašnjem trenutku. Žale za prošlosti, brine ih budućnost pa zbog toga u sadašnjosti uopće ne žive. Vrati se par koraka unatrag, u djetinjstvo, prisjeti se kako si se osjećala kada ti je bilo lijepo i pronađi u sadašnjosti nešto što ti izaziva iste emocije. Hobi u kojem uživaš. Planinarenje, vrtlarenje, pisanje, kuhanje, pa čak i samo gledanje u nebo... Na taj ćeš način naučiti ponovno biti u trenutku, što je ključ za postizanje sreće.

Image

Što nas psi mogu naučiti o sreći?


shimmer fallback

(FOTO: Pexels)

2. Budi zahvalna

Znam ovo si čula bezbroj puta, ali zaista puno znači životu i u životu biti zahvalan. To je i znanstveno dokazano. Brojne studije pokazale su da zahvalnost pozitivno utječe na mozak. Istraživanje objavljeno na portalu ScienceDirect 
otkrilo je da se kod ispitanika koji su tijekom eksperimenta tri mjeseca prakticirali zahvalnost poboljšalo stanje u prefrontalnom korteksu mozga zaduženom, međuostalim, za upravljanje emocijama i prosudbama. sm Odnosno, o ovmo dijelu mozga ovisi kako doživljavaš okolinu. Zahvalnost ti pomaže da se osjećaš bolje u svojoj koži i u odnosu prema drugima. Čini te poniznom, povezanom sa svijetom, uzemljenom, realnom i privlači u tvoj život ljude koje želiš u njemu.


3. Njeguj odnose

Aristotel je definirao čovjeka kao zoon politikon - društveno biće. Teško je, vjerojatno i nemoguće biti sretna i mentalno jaka ako oko sebe nemaš ljude koji su ti bitni i ako ne njeguješ duboke i kvalitetne odnose, bili oni prijateljski, obiteljski, intimni ili poslovni. Studija provedena na Harvardu pokazala je da su dobri međuljudski odnosi temelj prave sreće. Trajala je od 1938. godine i punih 75 godina pratila živote stotina ispitanika, a znanstvenici su na koncu zaključili kako se naša sreća krije u ljudima koji nas okružuju, odnosno u kvalitetnim vezama koje imamo s njima. 

4. Živi u trenutku

Nećeš biti sretna ako stalno žališ za prošlosti i brineš o budućnosti. Ono jedino što imaš curi ti iz ruke kao pijesak, a to je sadašnjost. Upravo ovaj trenutak. Ako ga ne osvijestiš, život će proletjeti u trenu. Na sreću, postoje jednostavni, a učinkoviti način kako da naučiš biti u trenutku. To su vježbe disanja, hobiji koji te ispunjavaju toliko da zaboraviš na vrijeme, sitnice koje te čine sretnom i bilo koji oblik meditacije, prebacivanja fokusa na sebe. Ne razmišljaj previše o tome što bi trebalo napraviti i kako bi život trebao izgledati. Prepusti mu se. Primjećuješ da je ova četvrta točka vrlo slična prvoj, a to znači da je biti u trenutku najvažnija lekcija koju trebaš svladati.

5. Isprobaj nešto novo

Usvoji neku novu vještinu, otputuj negdje - dovoljno je i vlakom na jedan dan, isprobaj neko novo jelo, popričaj sa strancem (nisi više mala, smiješ). Proširi svoje horizonte, upoznaj sebe u nekoj novoj situaciji, izađi iz zone udobnosti i sigurnosti. Vjeruj nam, vrijedi svakog trenutka. Osjetit ćeš se živom i biti sretna.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.