Radost koraka

Uz ove jednostavne trikove, hodanje će biti još zanimljivije

Hodanje je besplatno, a donosi brojne koristi fizičkom i mentalnom zdravlju

emma-simpson-mNGaaLeWEp0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Dugi i tmurni siječanj u mnogima izaziva tzv. zimski blues, odnosno osjećaje ansksioznosti i bezvoljnosti. Zimska melankolija posljednjih je nekoliko godina postala uobičajena pojava u našem društvu i može se uočiti kod mnogih osoba.

Ove godine, te su emocije dodatno pojačane zbog pandemije korona virusa i potresa pa je situacija još teža. Većinu vremena provodimo u svojim domovima, no postoje određene aktivnosti koje mogu pozitivno utjecati na naše raspoloženje.

Image
Zdrave navike za dulji život

Sedam navika sretnih stogodišnjaka koje svi možemo usvojiti

Najvažnija je fizička aktivnost odnosno vježbanje koje ima višestruke koristi za fizičko i mentalno zdravlje te smanjuje rizik od pojave depresivnih stanja. Ne voliš li vježbati, najbolji izbor je hodanje, a boravak u prirodi i na svježem zraku mogu biti itekako korisni za tebe i tvoje zdravlje.

shimmer fallback

Dokazano je da hodanje ima brojne prednosti za naš organizam, a može pomoći i kod mršavljenja. Može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka te različitih srčanih bolesti. Osim toga, hodanje po svježem zraku pozitivno će utjecati i na tvoje raspoloženje i razinu energije. Hodanje je vrlo jednostavna aktivnost koju svatko od nas može uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu, a osobito je korisno za sve one koji puno vremena provode u sjedećem položaju.

Tijekom zime je možda malo teže pokrenuti se i izaći van pa ti u nastavku donosimo nekoliko odličnih načina koji će ti pomoći da malo začiniš svoju rutinu hodanja i da pritom uživaš u svim radostima zime.  

Foto: Unsplash

Budi blaga prema sebi

Ponekad i oni entuzijastični ljubitelji hodanja imaju problema s nedostatkom motivacije, osobito tijekom hladnih i vjetrovitih zimskih dana. Da bi natjerala samu sebe da izađeš van, probaj zavarati svoj mozak. Reci sama sebi da ćeš izaći samo na 5 minuta. Uz takav 'mindset', biti će ti lakše spremiti se i izaći na hladnoću, a onda kada dođeš van vrlo je vjerojatno da će hodanje ipak potrajati dulje.

shimmer fallback

Pronađi zimske ptice

I zimi se mogu čuti ptice, osobito u šumama ili parkovima. Idući put kad izađeš u šetnju, potraži ptice, stani na trenutak i poslušaj njihovo simpatično cvrkutanje. Mogla bi se iznenaditi koliko lijepih ptičica je ostalo u našim krajevima tijekom zime. To će unijeti dozu radosti i u one najtmurnije zimske dane.

shimmer fallback

Nauči biti svjesna svijeta oko sebe

Prilikom hodanja zaboravi na sve svoje probleme i fokusiraj se samo na sadašnji trenutak. Budi svjesna krajolika kojima prolaziš, koncentriraj se na svoje korake i na sve ono što se oko tebe nalazi. Dokazano je da takva prisutnost u trenutku može smanjiti anksioznost i depresiju. Nauči tijekom hodanja osluškivati svoje korake, a istovremeno možeš raditi i vježbe disanja. Iako to iziskuje malo više koncentracije, pomoći će ti da se oslobodiš nevažnih i teških misli te da budeš u sadašnjosti.

shimmer fallback

Isprobaj nove rute

Ono što hodanje čini toliko dobrim je i to da svaki put može izgledati drugačije. Hodati možeš bilo gdje pa nemoj svaki dan hodati istim putevima. Isprobaj neke nove rute i to će tvoju rutinu hodanja učiniti mnogo uzbudljivijom.

shimmer fallback

Proučavaj životinje

Voliš li hodati prirodom, proučavaj svijet oko sebe. Flora i fauna tijekom zime mogu biti izrazito zanimljive i lijepe, iako ti se na prvi pogled možda ne čini tako. Divlje životinje su u potrazi za hranom pa su mnogo veće šanse da ćeš vidjeti srne, zečeve, dabrove, lisice, itd. Voliš li životinjski svijet, ovo je odlično razdoblje za istraživanje.

shimmer fallback

Riješi neki problem

Hodanje izoštrava um i potiče kreativnost. Zbog toga je svakodnevna šetnja savršeno vrijeme za mentalno planiranje eseja, provođenje misaonih eksperimenata, rješavanje naprednih matematičkih problema ili pak samo za jednostavno sanjarenje.

shimmer fallback

Nazovi prijateljicu

Ako si druželjubiva, a nedostaje ti vremena za duge razgovore s prijateljima ili bliskim ljudima, hodanje je savršena prilika da nazoveš nekoga do koga ti je stalo. Fokusirat ćeš se na razgovor pa će ti hodanje biti puno lakše i jednostavnije.

shimmer fallback

Istražuj nepoznate ulice

Jesi li sigurna da znaš sve ulice u svom gradu? Hodanje je odlična prilika da ih malo pomnije istražiš. Mnogo je skrivenih ulica i puteva koje zasigurno još nisi vidjela. Neke možda imaju posebne priče, povijesno značenje ili  možda otkriješ zanimljive kvartove s lijepim kućama. Na taj ćeš način svoju rutinu hodanja doživjeti iz neke posve nove, puno zanimljivije perspektive, a i nikad ne znaš kamo bi te svi ti putevi mogli odvesti.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.