Ulovila te popodnevna fjaka, a nemaš taj luksuz da možeš malo odrijemati? Evo kako vratiti energiju

Popodnevni odmor sasvim je prirodna potreba, no za mnoge danas, zbog dinamike života, nedostižan

Ulovila te popodnevna fjaka, a nemaš taj luksuz da možeš malo odrijemati? Evo kako vratiti energiju

Zemlje Mediterana njeguju siestu - odmor koji se poštuje jednako kao i najveći blagdani u godini.U popodnevnim satima, nakon ručka i prije, no što sunce popusti, Španjolci, Talijani, Grci pa i naši Dalmatinci, Istrani i Primorci zatvaraju škure i nestaju na nekoliko sati. 

Image

Načini na koje se možeš izboriti s umorom


Tada se u malim mjestima uz obalu čuju samo tišina i cvrčci umorni od žege. Ako ju, ne daj Bože, prekine zvonjava telefona, onaj tko zove kroz slušalicu će iskusiti sav bijes onoga kojeg je prekinuo u popodnevnom blaženom stanju, "podebljan" bijesom svih ostalih u ulici koji su čuli taj nesretni telefon.  I dok se u nekim krajevima mudro poštuje popodnevni odmor - ta prirodna potreba, u drugima se ljudi trude razbuditi nakon ručka i vratiti se natrag poslu. Ako spadaš u ovu drugu skupinu i nemaš vremena za odmor usred dana, primijeni neki od savjeta uglednog američkog liječnika Bindiyja Gandhija koji se bavi funkcionalnom medicinom. On zna kako podignuti energiju i koncentraciju u kratkom roku te drugi dio dana funkcionirati jednako svježe kao i ujutro.  

"Izađi na sunce na par minuta i izrazi zahvalnost na onome što imaš - ova mala praksa će ti u trenu promijeniti stanje", kaže dr. Gandhi dodajući kako su prirodni vitamin D iz sunca i mini mindfulness vrlo učinkoviti trikovi. 

U nastavku pročitaj što sve na dnevnoj bazi, a vrlo je jednostavno, možeš učiniti za sebe kako bi izbjegla popodnevnu "fjaku" i iskoristila najviše od dana.

Pametno biraj doručak

Ne kaže se bez razloga da je doručak najvažniji obrok u danu, a dr. Gandhi savjetuje da dan počneš sa zelenim smoothiejem i zdravim masnoćama poput maslinovog ulja ili avokada. Jednostavno u blenderuz ostale sastojke ubaci i šaku mladog špinat te komad avokada ili par oraha. Kvalitetan i nutritivno bogat doručak držat će razinu šećera u krvi stabilnom, što znači da se kroz dan nećeš osjećati umornom.

Ne kradi od sna

Za psihički i fizički odmor san je najvažnija stvar. Vodi računa o tome da ideš uvijek u isto vrijeme na počinak i da se u isto vrijeme budiš, bez obzira je li vikend ili radni dan. Mobitel i ostale gadgete ne nosi sa sobom u krevet jer ti kvare san. Naspavaš li se dobro, popodnevni umor će biti puno blaži ili ga neće ni biti.

Image


(FOTO: Pexels)

Čuvaj imunitet

Što si zdravija to imaš više energije jer je tijelo ne treba trošiti za borbu protiv virusa i bakterija ili da se nosi s bolesti. Jedi raznovrsno, rekreiraj se redovito i opuštaj se kad osjetiš potrebu za odmorom. Slušaj svoje tijelo.

Logistički pristupi ručku

Ako moraš raditi nakon ručka, ali i inače, dobro je za središnji obrok u danu izbjegavati kombinaciju proteina i ugljikohidrata. Na svom tanjuru za ručak spoji salatu i meso, salatu  ribu ili povrće i rižu ili povrće i tjesteninu. Ovakvim izborom ručka neće doći do naglih promjena razine inzulina u krvi, a time ni do pada energije. 


Ustani, istegni se

Jednostavne, kratke vježbe istezanja probudit će tvoje tijelo, potaknuti cirkulaciju i mozak opskrbiti kisikom i hranjivim tvarima. Ustani sa stolca, razgibaj vrat, ramena, ruke i noge te udahni nekoliko puta duboko. Odmah ćeš osjetiti promjenu.