Uh, kako me peče žgaravica...

Koliko ste puta čuli tu izjavi ili ste ju sami rekli. Ako vam je dosta tableta protiv žgaravice mi vam nudimo prirodne i jednako djelotvorne načine sprečavanja neugode

Uh, kako me peče žgaravica...

Pečenje žgaravice je nešto o čemu većina ljudi ne voli pričati, iako mnogi imaju s tim problema. Ona se kod nekih može javljati u vrlo blagom obliku, dok drugi gotovo svakodnevno imaju problema sa njom, što može biti pretkazatelj određenih težih bolesti, pa je zbog toga potrebno potražiti pomoć liječnika.

Osobe koje godinama imaju poteškoća s njom, već znaju nakon koje hrane ih ona peče ili primjerice znaju da će im se nakon određene količine hrane javiti osjećaj pečenja, pa zbog toga i mogu pojavu tegoba i kontrolirati. Na žalost, ne postoji nikakav lijek niti kirurški zahvat koji bi zauvijek riješio taj problem, no kod osoba koje imaju poteškoća cilj je da prepoznaju i izbjegnu osobnog okidača žgaravice.

Prodor kiseline u jednjak

No, što je to ustvari žgaravica? Radi se o pojavi kada se želučana kiselina digne iz želuca u jednjak, što izaziva bol i pečenje. Mišić koji se zove donji sfinkter jednjaka  uglavnom sprečava ulazak želučane kiseline u jednjak. Kod žgaravice, kiselina ulazi u jednjak, a to stanje zove se refluks.

Kao što smo spomenuli određene vrste hrane kod određenih osoba mogu uzrokovati prodor kiseline u jednjak, dok kod drugih prevelika konzumacija hrane. Trudnice često imaju problema sa žgaravicom, te osobe sa hernijom. Osim hrane i lijekovi mogu potaknuti ili pojačati žgaravicu, kao što su aspirin, antibiotici, antidepresivi i sedativi. No, koji god uzrok bio, ono što je najvažnije je kako ju ublažiti ili na kraju krajeva spriječiti.

Čajevi protiv žgaravice

Čim osjetite da vas počinje peči žgaravice, prvo što možete napraviti je popiti čašu vode koja će isprati kiselinu u jednjaku.
Kako biste olakšali žgaravicu, žličicu svježe narezanog đumbira stavite u šalicu kipuće vode, nakon 10 minuta procijedite i popijte. Đumbir će vam opustiti stjenke jednjaka, što će spriječiti dizanje kiseline.

Drugi čaj koji možete spraviti je onaj od sjemenki aniša ili kima ili komorača. Dodajte dvije žličice neke od tih sjemenki u kipuću vodu i ostavite 10 minuta da se namače, procijedite i popijte čaj.

U ayurvedskoj medicini protiv žgaravice preporučuju čaj od smrvljenog cimeta, čija se jedna žličica stavi u šalicu kipuće vode, pričeka 10 minuta, procijedi i popije.

Čaj protiv žgaravice možete još spraviti od korijena bijelog sljeza, čija sluz štiti jednjak od želučane kiseline. Dovoljna vam je jedna žličica korijena na šalicu kipuće vode, a preporuča se do četiri šalice na dan. Sličan čaj možete spraviti od glatkog brijesta.  

Dobra, stara soda-bikarbona

Ako niste osoba koja voli čajeve ili ste jednostavno rijetko u prigodi da ih spravljate postoje jednostavniji načini da ublažite žgaravicu, no pitanje je koliko će oni biti djelotvorni. Dobro je poznato da i sama slina ublažuje djelovanje želučane kiseline, pa ako progutate više sline, žgaravica će vas manje peči. Zato žvačite žvakaće gume, jedite bombone ili bilo što od čega proizvodite više sline. Nekima je dovoljno da pomisle na ukusno jelo i da započnu povećanu proizvodnju sline.

Drugi poznati, gotovo već i narodni lijek protiv žgaravice je soda-bikarbona jer je ona lužata, pa neutralizira kiselinu. Sve što trebate je pola žličice sode pomiješati s nekoliko kapi limunovog soka i pola čaše tople vode. Nemojte piti jače razrijeđenu sodu bikarbonu, a posebno ne bez limuna koji neutralizira plin koji stvara soda prilikom dodira sa kiselinom.

Sokovi od mrkve, krastavaca, rotkvice ili cikle su lužnati pa isto tako mogu ublažiti žgaravicu. Ako ne volite sokove od tog povrća, možete i pojesti to voće.

Miran san i gravitacija

Kod pečenja žgaravice svaki dobar savjet može biti zlata vrijedan. Kada imate problema, koristite gravitaciju u svoju korist. Kada stojite, kiselina će se lakše vratiti u želudac. Ako je moguće nemojte ležati tako dugo dok vam žgaravica ne prođe. Također, nemojte ležati nakon obroka ili jesti dva do tri sata prije spavanja kako biste spriječili da vam se javi u noći. No, ukoliko niti to ne pomaže, uzdignuto uzglavlje u krevetu bi moglo pomoći ili primjerice spavanje na lijevoj strani. Naime, kada legnete na lijevu stranu, želudac se objesi u stranu dalje od donjeg sfinktera, pa je i sadržaj želuca dalje.

Manji i češći obroci također vam mogu pomoći u smanjenju proizvodnje želučane kiseli, pa prema tome i njezino prodiranje u jednjak. I na kraju, upozorenje za pušače. Istraživanja su pokazala da pušenje opušta donji dio sfinkter jednjaka, a isto vrijedi i za pasivne pušaće.

Koja jela izbjegavati ako imate problema sa žgaravicom?
1. Pivo, vino i druga alkoholna pića
2. Mlijeko
3. Kava i sve vrste Cola
4. Čokoladu
5. Gazirana pića
6. Prženu i masnu hranu
7. Agrume i sokove (kisele)
8. Paprenu metvicu   


(vam)