Vitamin B12 jedan je od najvažnijih nutrijenata za naše tijelo, a njegovo pomankanje može izazvati mnogobrojne poremećaje i probleme u ljudskom organizmu.
Taj je vitamin važan za crvene krvne stanice, hrana je za mozak i bitan je za pravilnu funkciju živčanog sustava. Sa starenjem, unos ovog vitamina postaje još bitniji. Dnevna tjelesna potreba za ovim vitaminoma je 2,4 mikrograma.
S obzirom na to da su meso i životinjski proizvodi glavni izvori ovog vitamina, vegani i vegetarijanci često imaju problema s nedostatkom vitamina B12. Neki od simptoma pomanjkanja tog vitamina su umor, slabost u mišićima, mučnina, itd.
Osim mesa, postoje i mnogi drugi izvori vitamina B12, a neke od najvažnijih otkrivamo u nastavku.
Foto: Unsplash
Jaja
Jedna od najvažnijih namirnica koju ne bismo trebali izbjegavati u svojoj prehrani su jaja. Osim što sadrže proteine, jaja su i vrijedan izvor vitamina B12. Od jaja se mogu raditi razna jela pa ih svakako uključi u svoj jelovnik barem nekoliko puta tjedno.
Grčki jogurt
Većina mliječnih proizvoda, a osobito jogurt, sadrži mnogo proteina te vitamina B12. Najzdraviji je obični grčki jogurt koji ne sadrži nikakve dodatke, a po želji ga možeš zasladiti voćem.
Mlijeko
Za sve one kojima ne smeta laktoza, obično kravlje mlijeko odličan je izvor mnogih nutritivnih sastojaka poput proteina, kalcija, kalija te vitamina B12. Mlijeko možeš piti prije spavanja ili pak ga jesti za doručak sa žitaricama.
Žitarice s dodatkom vitamina
I žitarice su odličan izvor mnogih nutrijenata, no uvijek kupuj one integralne bez šećera i obogaćene vitaminom B12. Ovo je odličan izbor za vegane i vegetarijance, iako se veganima preporučuje da uzimaju ovaj vitamin i u obliku suplemenata. Možeš ih jesti u kombinaciji s mlijekom, jogurtom, voćem... Vrlo su zdrave i zasitne pa ih svakako nastoj što češće uključiti u svoju prehranu.
Tuna
Voliš li jesti ribu, onda je tuna odličan izbor jer ne sadrži mnoštvo kalorija, vrlo je ukusna i lagana, a obiluje vrijednim sastojcima poput vitamina B12. S tunom možeš pripremiti salatu ili pak je jesti uz tjesteninu za ručak.
Morski plodovi
Morski plodovi poput račića, dagnji i hobotnice odličan su izvor mnogih važnih nutrijenata - vitamina, minerala i ribljih ulja, a sadrže i omega-3 masne kiseline koje su vrlo bitne za zdravlje krvožilnog sustava. Prilikom odabira, uvijek biraj svježe plodove mora, no nikad ih nemoj jesti sirove.