Željezo je mineral koji je važan za nekoliko važnih tjelesnih funkcija, ponajprije za prijenos kisika kroz tijelo kao dio crvenih krvnih stanica. On je neophodan hranjiv sastojak, što znači da ga moramo dobiti iz hrane. Ipak, kod nekih osoba može se javiti nedostatak željeza, koji može uzrokovati anemiju.
Do smanjene količine ukupnog željeza u organizmu može doći zbog kroničnog krvarenja, nedovoljnog unosa željeza putem hrane, osobito u dojenčadi i djece, poremećaja u apsorpciji željeza iz probavnog sustava, kao i pojačanog razaranja eritrocita kao posljedica drugih bolesti, uslijed čega dolazi do anemije.
Anemiju karakteriziraju slabost, pojačani umor, otežana koncentracija, bljedoća kože i sluznica, vrtoglavica i zujanje u ušima, a često se javljaju glavobolja i nervoza. Srećom, postoji mnogo namirnica koje će ti pomoći da zadovoljiš dnevne potrebe za željezom, a mi smo izdvojile osam ukusnih namirnica koje su bogate ovim hranjivim mineralom.
Crveno meso
Crveno meso je zasitno i hranjivo, a porcija goveđeg mesa od 100 grama sadrži 2,7 mg željeza. Meso je također bogato proteinima, cinkom, selenom i nekoliko vitamina B skupine, a istraživanja su pokazala da je kod ljudi koji redovito jedu meso, perad i ribu manja vjerojatnost da će patiti od nedostatka željeza. Crveno meso vjerojatno je najjednostavniji izvor željeza, što ga čini važnom hranom za ljude koji su skloni anemiji.